Domov Prava turška kava je še boljša, ko jo skuhaš ti

Prava turška kava je še boljša, ko jo skuhaš ti

Je kava tudi del tvojega vsakdana? Pa si s pripravo že kdaj navdušila svoje goste? Beri dalje in postani prava mojstrica v pripravi turške kave!

Kava pavza je tista vedno dobrodošla pavzica na delovnem mestu. Ni dvoma, da med osem urnim delovnikom potrebuješ tu in tam 10 minut odmora. Kava pavza ima tudi socialni učinek, saj nas povezuje s sodelavci in sodelavkami ter nas obenem napolni z energijo, da lahko še bolj pozorno nadaljujemo z delom. In tudi šefica ne bo jezna, namen je namreč plemenit! Čez vikend pa seveda kava pavza dobi čisto nov pomen in zapaše na prav poseben način. Takrat, ko ti čas ne beži in si lahko v blagem miru skuhaš tisto turško kavo, ki zadiši po celem stanovanju. In potem odpreš še knjigo in je to sreča. Med drugim pa je kava vedno tudi obvezni del vsakega obiska - če ni ravno večerni. No, pa še zvečer si jo kdo rad privošči.

Kljub temu, da je kavo precej lahko pripraviti, pa obstajajo prave študije o pravilni pripravi tega božanskega napitka. Jaz ti danes izdam recept za pripravo turške kave.

Recept je še vedno povsem enostaven, od tebe pa vendarle zahteva malce več pozornosti in dela okoli džezve. Ravno toliko, da pritegneš pozornost svojih gostov in jim s samo pripravo tega napitka napoveš, da bodo okušali boljšo kavo. Saj veš, veliko je v pripravi, še več  v prezentaciji. Zato ne »šparaj« s teatralnostjo in uživaj v pripravi kot tudi pohvalah, ki bodo zagotovo sledile.

Recept za tvojo turško kavo

V džezvo nalij 150 ml mlačne vode in dodaj 15 g (približno eno žlico) fino mlete kave. Če piješ sladkano kavo, v mešanico dodaj tudi sladkor. Vse skupaj dobro premešaj in nato zmanjšaj temperaturo na srednjo vročino.

Med kuhanjem z zanimanjem opazuj kaj se dogaja s kavo in ko se le ta začne dvigovati oziroma se začne močno peniti, jo spretno odstrani iz vročine in jasno pokaži, kako imaš vse pod nadzorom. Pozorna bodi, da kava nikoli ne zavre, saj potem postane zelo grenka. Za dodaten bonus uporabi peno, ki nastane na vrhu, ko se kava dvigne. Eno žličko pene samozavestno dodaj v skodelico. Kava bo tako dobila nekoliko drugačen okus, aromo in strukturo. Ostalo peno odstrani in počakaj slabo minuto, da se skuhana kava usede, nato pa jo nalij v skodelico čez prej pristavljeno peno.

Kavo postrezi skupaj s kakšnimi finimi pridevniki in besedami, ki bodo tvoje goste zabavale in pripravile na »še ne videne« gurmanske užitke, ki jih lahko pričaraš le ti.

Komentarji