Domov Osvežite se z ledenim čajem

Osvežite se z ledenim čajem

Naj bo ta napitek brez kalorij, a z ogromno antioksidanti, to poletje vaša najljubša osvežitev. Naj vas navdušijo barviti zvarki odličnega okusa!

Črni čaj

Večina ledenih čajev je pripravljena iz črnega čaja iz indije, Argentine, Šri Lanke ali Kitajske. Ponudniki pogosto izberejo črni čaj, ker njegov okus izstopa, če je vroč ali ohlajen.

Vrste, ki jih morate poskusiti
Darjeeling na ledu je lahkoten in osvežujoč, citrusno bergamotkino olje Earl Greya pa bo poskrbelo še za več osvežitve.

Postrezite z ...
Darjeeling in Earl Grey ne potrebujeta dodatkov. K drugim črnim čajem se odlično poda krhelj limone, pa tudi narezane breskve ali marelice.

Zeleni čaj

Zeleni čaji so v kozarcu videti zelo sijoče in sveže, še posebej osvežujoči pa so, ko jih postrežemo z ledom. Odlično se zlijejo s pikantnimi okusi.

Vrste, ki jih morate poskusiti
Kakovosten sencha čaj ima izrazit, rastlinski okus. Za nekoliko bolj sladek okus izberite gyokuro.

Postrezite z ...
Rezinami kumaric, ki bodo odlično poudarile čajeve zeliščne note. Dodate lahko tudi rezine limone ali pomaranče – citronska kislina poveča absorpcijo antioksidantov.

Zeliščni in sadni čaj

To niso pravi čaji, a ponujajo pestro izbiro brezkofeinskih okusov.

Vrste, ki jih morate poskusiti
Poparki na osnovi hibiskusa se bohotijo z rdečim sijajem in imajo ostrost, zaradi katere so odličen aperitiv močni in začinjeni hrani. Sadni čaji bodo odlični z dodatkom mineralne vode z mehurčki.

Postrezite z
Hibiskus okrasite z rdečo pomarančo ali svežimi metinimi listi, v sadne čaje pa potopite zrelo jagodičevje.

Priprava čaja

Strokovnjaki imajo raje hladno pripravo čaja – če se je lotite pravilno, boste iz lističev izvlekli ves okus brez grenkobe ali trpkosti. Potopite 20 g (približno 4 žličke) čaja v 3,7 l filtrirane vode in za pet ur postavite v hladilnik. Ne morete čakati? Napravite zelo močan vroč čaj (40 g čaja na enako količino vode) in ga razredčite s toliko hladne vode, da ga ohladite, nato pa postrezite prelitega čez ledene kocke.

Nasvet + Da se izognete preveč vodenemu okusu, raje postrezite z ledenimi kockami kot zdrobljenim ledom (ta se hitreje topi).

Slajenje

Če je le možno, se slajenju čaja odpovejte, saj boste tako dosegli najbolj poln okus.

Sladkor in med se v ledenem čaju ne bosta stopila, zato je ob hladni pripravi vaša najboljša možnost preprost sirup (enako količino vode in sladkorja segrevate dokler se sladkor ne stopi). Če vam je bolj všeč okus medu, pa pripravite vroč čaj in ga osladite z nevtralnim cvetličnim medom (da ne boste prevladali okusa čaja) preden dodate vodo, da ga ohladite.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji