Domov Odlična makova potica

Odlična makova potica

Velikonočni prazniki so pred vrati, k velikonočni pojedini pa sodi tudi slastna potica. Letos posladkajte z odlično makovo potico po našem receptu ...

Za testo:
600 g moke
120 g masla
3 dl mleka
3 rumenjaki
50 g sladkorja
1 žlica ruma
1 žlička soli

Za kvasec:
20 g kvasa
5 žlic mleka
1/2 žličke sladkorja

Makov nadev:
200 g mletega maka
4 dl mleka
100 g masla
150 g sladkorja
3 jajca
2 žlici drobtin
naribana limonina lupina

Ostalo:
1 jajce
maslo za model
maslo za mazanje potice
sladkor v prahu

1. V malo mlačnega mleka nadrobimo kvas in dodamo pol žličke sladkorja. Pustimo, da vzide. Moko presejemo. Na sredi naredimo jamico, nalijemo kvas. Pomešamo z malo moke in pustimo vzhajati pet minut.

2. V kozici stopimo maslo, rahlo ohladimo. V moko s strani dodamo rumenjake, sladkor, rum in sol, med postopnim prilivanjem mlačnega mleka zgnetemo testo. Prilijemo mlačno maslo in sestavine gnetemo, da dobimo gladko testo. Pokrijemo s prtom in vzhajamo.

3. Za nadev zavremo mleko in mak in počasi kuhamo 15 minut. Primešamo maslo, sladkor, drobtine in limonino lupinico. Ohladimo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Maku primešajmo rumenjake in postopno sneg.

4. Vzhajano testo položimo na pomokan prt in razvaljamo. Nanesemo nadev. Pečico ogrejemo na 200 °C. Potico tesno zvijmo in položimo v namaščen pekač. Večkrat prebodemo z iglo, pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati. Vzhajano premažemo z jajcem in pekač postavimo v segreto pečico. Ko testo porumeni, temperaturo znižamo na 175 °C in potico pečemo še 1 uro.

5. Pečeno potico pustimo počivati nekaj minut, nato jo zvrnemo na desko. Premažemo jo s stopljenim maslom, pokrijemo s papirjem in ohladimo.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji