background image

Kosilo na novega leta dan


Po silvestrskem veseljačenju si privoščite krepko novoletno kosilo za vsak okus.

Za mesoljubce: novoletne sarme

1,5 kg zelja
1 čebula
500 g mešanega mletega mesa
200 g riža,
100 g domače slanine
1 jajce
sol, poper
1 žlička mlete rdeče paprike
jušna osnova

Segrejte pečico na 180 °C. Očistite zelje in izberite večje liste, katerim odstranite trd stržen. Čebulo olupite in drobno sesekljajte. V skledi zmešajte meso, čebulo, riž, jajce, mleto papriko, sol in poper. Oblikujte mesne valjčke in jih zavijte v zeljnate liste. Preostalo zelje in slanino drobno narežite ter položite na dno pekača ali ognjevarne posode. Na vrh položite sarme in prelijte z jušno osnovo do sredine sarm. Posodo pokrijte in jed pecite eno uro.

Ribja pojedina: ribja juha

600 g mešanih rib
1 korenček
šopek peteršilja
košček zelene
1 čebula
4 stroki česna
lovorov list
2 žlici olivnega olja
sol, poper
rdeč in zelen čili

Ribe očistite. V lonec naložite narezano čebulo, korenje, česen, lovorov list in 2 žlici olivnega olja. Prelijte z 1,5 l vode. Posolite, popoprajte in kuhajte približno 10 minut, nato dodajte ribe, pustite rahlo vreti 5 minut in odstavite. Ko se ribe ohladijo, odstranite kosti in meso nalomite na koščke. Juho precedite, dodajte koščke ribjega mesa in pustite vreti še 10 minut. Juho nalijte v krožnike, po okusu posujte z narezanimi čiliji in postrezite s kruhom.

Za vegane: veganske sarme

1 krompir
3 večji šampinjoni
1 korenček
1 rdeča čebula
3 stroki česna
2 skodelici na pol kuhanega rjavega riža
večji zeljni listi
1 jajčevec
rdeča mleta paprika
sol, poper
olivno olje
šopek peteršilja
malo moke

Krompir in korenje operite, olupite in naribajte. Čebulo, česen, jajčevec in šampinjone drobno sesekljajte. Vso zelenjavo zmešajte, dodajte riž, mleto papriko, sol in poper ter dobro premešajte. Zeljne liste nadevajte s pripravljeno maso in jih polagajte v ognjevarno posodo. Prilijte vodo do polovice sarm,, pokapajte z malo olja in pokrijte z aluminijasto folijo. Pecite 45 minut pri 220 °C. V kozarcu zmešajte 1 dl vode, žlico mlete paprike in žlico moke, prelijte po sarmah in za 10 minut ponovno postavite v pečico, tokrat na 250 °C.

Brez glutena: Nadevane piščančje prsi s šampinjoni

250 g šampinjonov
2 stroka česna
50 g posušenih paradižnikov v olju
700 g piščančjih prsi brez kosti in kože
1 šopek peteršilja
1 manjša čebula
2 dl smetane za kuhanje

V sekljalniku sesekljajte strok česna, 200 g opranih in narezanih šampinjonov, posušene paradižnike, peteršilj in čebulo. Kos piščančjih prsi prerežite na pol, a pazite, da se na eni strani še držijo skupaj – kot bi želeli dobiti večji zrezek. Sredino premažite s pripravljenim nadevom in zavijte v rulado. Rulado postavite v pekač in pecite približno 45 minut pri 180 °C. Prsi vmes obrnite, da se zapečejo tudi na drugi strani. V ponvi na malo olja popražite še preostali sesekljan strok česna in narezane šampinjone, prilijte smetano za kuhanje, po želji dodajte še poljubne začimbe. Kuhajte minuto, nato odstavite. Ko je piščanec pečen, ga vzemite iz pečice, narežite na 2 cm debele rezine in prelijte z omako. K jedi se odlično poda riž ali pire krompir.

Fotografije: arhiv Aritmija Media

Preberite tudi


Komentarji