background image

Klasična pomarančna marmelada


Iz citrusov nastanejo odlične marmelade! Izkoristite sočne pomaranče in iz njih napravite marmelado, ki vas s svojim okusom lahko navdušuje celo leto.

Za 1,4 l marmelade

Narežite 4–5 velikih ekološko pridelanih pomaranč na polovice in jih stisnite, da dobite približno 250 ml soka.

Dodajte toliko vode, da dobite 2 litra tekočine. Prelijte v veliko kozico.

Iz stisnjenih pomaranč vzemite pulpo, lupino pa prihranite. Pulpo stehtajte, saj potrebujete 400 g, po potrebi stisnite še kakšno pomarančo, da dobite pulpo.

Naložite jo v čisto gazo in dobro privežite, da nastane cula. Položite jo v kozico.

Stehtajte 175 g pomarančne lupine, ostalo zavrzite. Lupino narežite na kratke trakove in dodajte v kozico.

Sok zavrite in kuhajte na srednji temperaturi 2 uri, da se tekočina zmanjša na polovico in postane prosojna. Odstranite s štedilnika.

Umaknite culo s pulpo in jo dobro odcedite v kozico.

Soku dodajte toliko želirnega sladkorja, kot piše na zavoju (priporočamo razmerje 1:2 v korist soka). Dobro premešajte in vrnite kozico na štedilnik. Kuhajte, da se sladkor stopi, povečajte temperaturo do močnega vrenja in vrite 5–20 minut, dokler ne opazite, da se je zmes zgostila (preverite Nasvet +). Neprestano mešajte. Odstranite z ognja in ohlajajte 15 minut.

Marmelado naložite v sterilizirane kozarce in dobro zaprite s pokrovčki. Marmelado lahko hranite do enega leta.

Nasvet +

Pravo gostoto marmelade lahko preverite na enostaven način. Potrebujete 2 ohlajena krožnika (položite ju v hladilnik vsaj za 1 uro). Žlico marmelade položite na krožnik in pustite 1 minuto. Potem po njej nežno podrsajte s prstom. Če se površina naguba, je marmelada pripravljena. Če se to ne zgodi, kuhajte marmelado še 5 minut in postopek ponovite z drugim krožnikom.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi


Komentarji