Domov Kako se odvaditi sladkih pijač?

Kako se odvaditi sladkih pijač?

Ste obsedeni z gaziranimi pijačami, obožujete sladke sokove? Če imate radi svoje zdravje, se jim raje izognite … Tudi če trdijo, da so brez kalorij ali sladkorja.

Koliko sladkorja vsebuje vaša pijača?

Izračunajte, koliko sladkorja zaužijete s svojimi najljubšimi sladkimi pijačami. Na embalaži preverite, koliko gramov sladkorja vsebuje na enoto (na primer na 100 ml) in pomnožite s količino dnevno popite pijače. To je potrebno storiti za vse sladke pijače, ki jih dnevno popijete. Dobljene vrednosti posameznih pijač seštejte in dobili boste končno vrednost dnevno zaužitega sladkorja s pijačami.

Na tehtnico postavite posodico in vanjo vsujte sladkor v isti količini, kot ga dnevno zaužijete (po prejšnjem izračunu). Posodico postavite na vidno mesto. Če boste pred očmi imeli veliko količino sladkorja, se boste lažje odrekli nezdravi razvadi.

Počasi se daleč pride

Ne prenehajte s pitjem sladkih pijač iz danes na jutri, temveč raje postopoma. Tedensko količino sladkih pijač prvi teden zmanjšajte za 25 %, drug teden za 50 % in tako naprej. Vendar pa bodite pozorni, da še vedno popijete dovolj tekočine, sicer lahko dehidrirate.

Poiščite alternativo

Pijače, ki jih umaknete iz svojega vsakdanjika, morate nadomestiti z drugimi. Najboljša alternativa se seveda voda, a marsikdo pogreša dodatne okuse. Zdrave alternative so tudi: zeleni in zeliščni čaji (nesladkani), mineralne vode, sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi, limonada (brez sladkorja) ter rastlinska mleka (sojino, mandljevo, lešnikovo, ovseno ...)

Nasvet
Pogrešate gazirane pijače? Obogatite kozarec mineralne vode z nekaj rezinami pomaranče ali jabolka.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji