background image

Darila za gurmanske navdušence


Morda ni drag nakit ali pametni telefon, a okusnih daril, ob katerih bodo slastno uživale brbončice, ne bo zavrnil nihče.

Pripravili smo nekaj enostavnih idej, da bo letošnje obdarovanje nekaj posebnega – saj veste, kar je dano od srca, razveseli dušo.

Karamelne kocke

450 g rjavega sladkorja
50 g masla
170 ml kondenziranega mleka
150 ml mleka
1/2 žličke vaniljevega ekstrakta

V kozici zmešajte sladkor, maslo in mleko. Mešajte z leseno kuhalnico in počasi segrevajte, da se sladkor karamelizira. Zavrite in pustite, da počasi vre 20 do 25 minut. Uporabite termometer za kuhanje: ko zmes doseže 116 °C, odstavite in dodajte vaniljev ekstrakt. Mešajte, dokler zmes ne postane gosta in svetla. Prelijte v nizek pekač in pustite, da se strdi. Narežite na manjše kocke.

Karamelu dodajte pražene oreščke za še boljši okus.

Čebulna marmelada

2 kg čebule (lahko rdeče)
4 stroki česna
140 g masla
4 žlice olivnega olja
140 g rjavega sladkorja
1 žlička svežega timijana
0,75 l rdečega vina
350 ml vinskega kisa
250 ml balzamičnega kisa

Drobno sesekljajte čebulo in česen. V ponvi segrejte maslo in olje in popražite čebulo in česen. Dodajte sladkor, timijan, sol in poper. Premešajte in zmanjšajte temperaturo. Kuhajte 40 do 50 minut, vmes občasno premešajte in dolivajte po malo vode, da se ne prismodi. Ko je čebula popolnoma zmehčana, zmes pa lepljiva zaradi karameliziranega sladkorja, prilijte vino, vinski in balzamični kis. Na močni temperaturi kuhajte 25 do 30 minut, vmes mešajte. Vino mora obarvati čebulo. Odstavite in pustite, da se čebulna marmelada popolnoma ohladi, nato jo prelijte v kozarce za vlaganje. Shranite v hladilniku in porabite v treh mesecih.

Odličen dodatek k zrezkom, pečenim na žaru ali kot namaz na popečenem kruhu.

Dulce de leche

4 cm stroka vanilje
1 l polnomastnega mleka
120 g sladkorja
palčka cimeta
1/4 čajne žličke  grobe soli
1/4 čajne žličke sode bikarbone
2 žlici vode

Vaniljin strok prerežite in postrgajte semena. Mleko, sladkor, cimet, sol, vaniljin strok in semena dajte v velik lonec ter zavrite. Takrat odstranite z ognja in dolijte sodo bikarbono, ki ste jo raztopili v 2 žlicah vode. Zmes se bo zelo spenila, zato bodite pazljivi. Lonec postavite nazaj na štedilnik in lahno vrite eno uro, dobro premešajte vsakih 15 minut. Ko zmes postane rahlo karamelne barve, mešajte pogosteje. Nastal bo gostemu sirupu podoben namaz globoke karamelne barve, to je znak, da je dulce de leche pripravljen. Takrat odstranite cimetovo in vaniljevo palčko in zmes rahlo ohladite. Nalijte v kozarce in hranite v hladilniku.

Dulce de leche lahko obogatite z žlico najljubšega žganja, na primer z viskijem ali rumom, ki ga dodate, tik preden mešanico nalijete v kozarce.

Sladki oreščki

250 g indijskih orešckov (ali katerih drugih)
100 g rjavega sladkorja (in dodatne 3 žlice za posip)
ščepec soli

Segrejte pečico na 150 °C. Stresite oreščke v pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite 10 minut. Medtem segrejte sladkor in 100 ml vode na srednji temperaturi. Ko je sirup pripravljen, odstavite, vmešajte popečene oreščke. Odcedite jih in še enkrat položite v pečico za 10 minut, da dobijo zlatorjavo barvo. Pustite, da se popolnoma ohladijo in shranite v papirnate vrečice.

Za pester okus dodajte kanček pekočega čilija v prahu.

Pikantna omaka

2 srednje velika korenčka
6 feferonov
100 ml limetinega soka
3 žlice vode
1/2 žličke čebule v prahu
1/2 žličke soli
1/4 žličke sladkorja

V kozici zavrite približno 1 l vode. Dodajte na kolobarje narezano korenje in kuhajte, dokler se ne omehča. Odcedite in pustite, da se ohladi, nato s preostalimi sestavinami stresite v mešalnik in pretlačite. Omako stresite v stekleno posodo in jo pokrito shranite v hladilnik. Pustite, da počiva 2 dni, nato prelijte v stekleničke. Shranite v hladilniku in porabite v enem mesecu.

Stekleničke prisrčno okrasite in dodajte listič s sporočilom.

Fotografije: arhiv Aritmija Media

Preberite tudi


Komentarji