Domov Božična sladkost: ingverjeve hišice

Božična sladkost: ingverjeve hišice

Ingverjeve hišice niso le običajni keksi, so prelep okras in okusen posladek, s katerim lahko razvajate svoje domače in goste.

Osnova: ingverjevo testo

Za 1 kg
140 g svetle melase ali medu
200 g mehkega rjavega sladkorja
200 g masla
lupinica 1 limone
4 žličke mletega ingverja
2 žlički mletega cimeta
1/2 žličke naribanega muškatnega oreščka
1/4 žličke mletih klinčkov
1 žlička sode bikarbone
500 g moke
1 žlička soli
1 razžvrkljano jajce

1. Melaso segrejte v veliki kozici skupaj s sladkorjem, maslom, naribano limonovo lupinico in začimbami. Večkrat premešajte in kuhajte tako dolgo, da se sladkor stopi.
2. Ko mešanica zavre, jo odstranite s štedilnika. Dodajte sodo bikarbono in stepajte z metlico, da se dobro vmeša. Shranite ob strani za 15 minut, da se ohladi.
3. Moko in sol presejte ter vmešajte v kuhano zmes v več korakih. Dodajte še jajce in premešajte le toliko, da se poenoti. Ne mešajte preveč, saj se bodo piškoti drugače preveč razlezli med peko.
4. Testo bo zelo lepljivo, a ne dodajajte moke. Vzemite ga iz sklede in položite na čist pult. Gnetite tako dolgo, da postane gladko. Ovijte ga v plastično folijo in hladite v hladilniku eno uro.

Masa rojal (royal icing)

Za 300 g
250 g sladkorja v prahu
1 rahlo razžvrkljan beljak
½ žličke limonovega soka
1 žlička vode

1. Sladkor presejte v skledo električnega mešalnika. Dodajte razžvrkljan beljak in limonov sok.
2. Stepajte na nizki hitrosti, da ne vmešate preveč zraka v preliv, 2 do 3 minute, da dobite gladko, a ne mokro zmes, podobno stepenemu snegu. Zmes mora biti gosta in enostavna za mazanje, a mora še vedno držati obliko. Če se vam zdi presuha in drobljiva, dodajte žličko vode. Če je preveč tekoča in sijoča, dodajte še malo mletega sladkorja.
3. Dobili ste maso, s katero boste skupaj zlepili dele hišice in jo okrasili. Zmes naložite v skledo in pokrijte z vlažno krpo, da preprečite izsuševanje. Maso lahko pripravite v naprej in jo hranite v dobro zaprti posodi v hladilniku do 1 teden.
4. Maso lahko prilagodite tudi tako, da bo nekoliko mehkejša in lažja za premazovanje ali pa bolj tekoča.
Mehka masa: dodajte po kapljico vode naenkrat in zmes mešajte, dokler ne dobite mehkejše zmesi, ki se lepo razmaže, a se ne sme razlesti sama od sebe. Uporabite jo za risanje črt, mej in ostalih okraskov na piškotih.
Tekoča masa: dodajte žličko vode naenkrat in mešajte, dokler ne dobite goste, a nekoliko bolj tekoče zmesi, ki dobi zglajene robove v 15 sekundah, a ni tako tekoča, da bi stekla preko robov piškotov. Uporabite jo za prekrivanje večjih površin na piškotih, ki ste jih obrobili z mehko maso.


Čudovite ingverjeve hišice ponudite z vročo čokolado, dišečo kavo ali čajem –
tako da jih pred postrežbo položite na rob skodelic.

Ingverjeve hišice

Za 15 hišic
1 količina ingverjevega testa
2 količini mase rojal
Sladkor v prahu za okrasitev
Pisane mrvice
Načrt za izdelavo

1. Pečico segrejte na 160 °C. Dva ali tri pekače obložite s povoščenim papirjem. Iz načrta za izdelavo hišice pripravite modele. Izrežite jih iz tršega papirja.
2. Vzemite velik kos povošcenega papirja in ga položite na pult. Na njem razvaljajte testo na pribl. 5 mm debeline. S pomočjo načrta izrežite zahtevane oblike in jih polagajte na pripravljen pekač. Postopek ponovite še za 14 hišk.
3. Pekače z izrezanim testom za 5 minut postavite v zamrzovalnik. Piškote potem pecite v segreti pečici 5 do 6 minut. Z ostrim nožem odrežite robove, ki niso povsem ravni – še posebno odprtine vrat, ki jih boste položili na skodelico. Ohlajajte 5 minut na pekaču, potem piškote preložite na rešetko, da se popolnoma ohladijo.
4. Masi rojal dodajte nekaj kapljic vode in jo dobro stepite, da dobite mehko maso (nasvet pri receptu masa rojal). Malo zmesi naložite v dekorirno vrečko z zelo ozkim okroglim nastavkom. Z zmesjo obkrožite robove sten in vrat. Dodatno količino nanesite na notranje strani robov, kjer se bodo stikale stene.
5. Z maso rojal narišite še okna in okrasite strehe. Potem začnite sestavljati dele hišice v celoto. Najprej stene, potem na vrh položite streho in prilepite dimnik.
6. Na koncu okrasite hišice s preostalo maso rojal, okrasnimi mrvicami in sladkorjem v prahu. Pustite na zraku, da se dobro ohladijo.

Fotografije: BigStock

Preberite tudi

Komentarji