background image

Slovensko bio peneče vino na mednarodnem ocenjevanju prejelo srebrno medaljo!


PET-NAT RENINA, bio penina iz Radgonskih goric, je na mednarodnem ocenjevanju organsko pridelanih vin prejela srebrno medaljo.

Letos je v Nemčiji že desetič zapored potekalo ocenjevanje 'Grand international organic wine award'. Omenjeno ocenjevanje postaja eno najbolj pomembnih ocenjevanj v vinskem sektorju. Vanj je namreč vključen izključno segment organsko pridelanih vin, ki zadnja leta pridobivajo na pomenu in renomeju; sodelovalo pa je tokrat več kot tisoč vzorcev vin iz več kot 25 držav.

PET-NAT RENINA je prvo organsko pridelano vino iz Radgonskih goric, zato so na podjetju še toliko bolj ponosni, da je na mednarodnem ocenjevanju organskih vin prejelo srebrno medaljo. Z njegovo pridelavo so pričeli z letnikom 2017, ko je bil nasad trt ranine, katerega grozdje se uporablja za pridelavo tega pet-nata, še v ekološki preusmeritvi. V letu 2018 je nasad prejel ekološki certifikat in tako je z organsko pridelavo nastalo tudi prvo bio (peneče) vino slovenskega najstarejšega peničarja.

PET-NAT RENINA je vinski posebnež in spada v čisto svojo kategorijo. Pravijo, da gre za »čudaka« med vini; ampak takega veselega in zabavnega, ki je igriv in živahen in strašno piten, če mu le dovolimo, da poeksperimentira z našimi brbončicami.

Sam izraz pet-nat je 'ljubkovalna' okrajšava za francoski izraz 'petillant-naturelle'. V prevodu ga lahko razumemo kot 'naravno peneče'. To pomeni, da vino, še preden se prvo vrenje konča, napolnimo v steklenice in pustimo, da se proces v njih dokončno odvije. Rezultat je nežno iskrivo vino, ki nam usta napolni s sadnostjo grozdja. Metoda pridelave se imenuje 'methode ancestrale'. Po navadi se ne dodaja žvepla in vino ostaja motno, saj se ga v večini primerov ne filtrira. Renina je nepričakovano precej suha.

Poimenovanje RENINA pa je izpeljanka dveh z Radgonskimi goricami neizogibno povezanih izrazov: penina in ranina. Torej na eni strani imamo nežno mehurčkasto vino, ki pa ni klasična penina; in je pridelano iz ranine, avtohtone radgonske sorte.

Fotografije in besedilo: Radgonske gorice

Promocijsko sporočilo

Preberite tudi


Komentarji