10 nasvetov za pripravo morskih sadežev

Bogati so z beljakovinami, ne vsebujejo veliko maščob in so ključen vir cinka, ki je nujna sestavina za ohranjanje zdravega imunskega sistema.
Če vas je kuharska domišljija pustila na cedilu, naj vam bodo v pomoč naši predlogi.
1. Prvo in najbolj pomembno pravilo pri izbiri lupinarjev je, da jih kupite pri preverjenem trgovcu. Morski sadeži morajo dišati po morju, a ne po ribah. Ostrige, klapavice in ostale školjke naj ne bodo poškodovane in biti morajo trdno zaprte. Hranite jih v hladilniku, pokrite z vlažno krpo – nikoli jih ne hranite v vodi, saj bodo poginile. Enako velja za jastoga. Ostrige položite z ravno stranjo navzdol.
2. Klapavice vsebujejo obilo esencialnih maščobnih kislin omega-3. Najenostavnejši način za pripravo je à la marinière. Klapavice kuhajte v odprtem loncu pet minut v omaki iz belega vina, česna in peteršilja. Uporabite koriander ali limonsko travo, če želite tajski priokus, ali pa dodajte malo kokosovega mleka, ki bo ustvarilo čudovito omako.
3. Morski sadeži obožujejo pekoče paprike! Že manjši ščepec bo okrepil okus jedem, še posebno rakovicam, ostrigam in kozicam. Ostrige, seveda, obožujejo tudi tabasko in podobne omake. Malo čilija v solati z mesom rakovice, hrustljave zelene solate in paradižnikov bo ustvarilo nepozabno gurmansko izkušnjo.
4. Ostrige ljubiš ali sovražiš, srednje poti ni. Če ste ljubitelj ostrig, so le-te ena od najokusnejših naravnih živil. Pri pripravi vam bo v veliko pomoč dober nož za odpiranje ostrig, ki vam bo olajšal delo. V Franciji jih najpogosteje postrežejo z drobno nasekljanimi šalotkami in rdečim vinom, v Veliki Britaniji pa jim dodajo le malo svežega limoninega soka. Ostrige vsebujejo obilo maščobnih kislin omega-3.
5. Pri jakobovih pokrovačah je ključno, da jih hitro skuhate na visoki temperaturi, sicer postanejo gumijaste. Če so resnično sveže, jih lahko postrežete tudi surove, v perujski jedi ceviche. Drobno nasekljane jakobove pokrovače v tej jedi 'termično' obdela svež limetin sok, postreže pa se jih s kančkom čilija v prahu.
6. Vedno je priročno imeti vrečko kozic v zamrzovalniku. Vse vrste kozic so odlične v azijsko navdihnjenih jedeh – juhah z rezanci in s praženo zelenjavo – z dodatkom svežega koriandra, ribje omake, bazilike, sojine omake, riževega vina, česna, ingverja, limete in limone. Tako kot vse lupinarje jih kuhajte hitro na visoki temperaturi, da ne postanejo gumijaste.
7. Dobro si je pripraviti lastne mešanice začimb in soli, ki popestrijo okuse pečenemu mesu, ribam in zelenjavi. Za kozice je odlična začimbna sol, ki jo pripravite iz 2 žlic nasekljanega čilija, 2 žlic morske soli in mešanice kitajskih začimb v prahu (zvezdasti janež, klinčki, poper, cimet in koromačeva semena). Mešanico prepražite na suhi vroči ponvi, da sol postane svetlo rjava in poper zadiši. Pretresite v možnar in strite ter shranite v pokrit steklen kozarec.
8. Školjke običajno jemo v restavracijah, doma pa le redko. Pa so pravzaprav izredno lahke za pripravo. Skuhajte jih v suhem belem vinu v odprtem loncu ali naredite na buzaro. Dalmatinska klasika, ki nikoli ne razočara. Kuhane školjke lahko dodate testeninam v masleni peteršiljevi omaki ali pa pripravite bogato kokosovo juho z dodatkom klapavic.
9. Vse jedi z lupinarji se odlično skladajo s česnovim maslom. Naredite ga na zalogo in shranite v zamrzovalniku po posameznih porcijah. Za 250 g mehkega masla dodajte 15 strokov strtega česna in vse skupaj dobro zmešajte v mešalniku. Dodajte veliko žlico drobno nasekljanega peteršilja in žličko belega vina. Dobro premešajte, oblikujte štruco in jo ohladite, da se strdi. Narežite jo na rezine, posamično zavijte v plastično folijo in shranite v zamrzovalnik.
10. Jastog je najprestižnejši med lupinarji. Na naših krožnikih se le redko znajde, a mu delamo krivico. Preprosto ga skuhajte v kropu in postrezite le z zeleno solato s prelivom iz limonine majoneze. Kuhano jastogovo meso pa lahko uporabite tudi v rižotah in testeninah.
Fotografija: Bigstock
Preberite tudi
-
-
3 znaki pomanjkanja vitamina D na koži
22. Marec 2019 Pomanjkanj tega vitamina je eden najpomembnejših vzrokov za simptome depresije, pridobivanje teže... -
Kje dobiti omega 3, če ne jeste rib?
5. September 2018 Omega 3 maščobne kisline so pomembne za vaše zdravje. Kako pa jih lahko telesu zagotovite, če ne... -
Preprečite bolezni srca že danes
29. September 2017 Bolezni srca je mogoče v veliki meri preprečiti – družinske zgodovine ali genov ne morete...