Domov Dogodki Ostali dogodki Praznik idrijskih žlikrofov 2016

Praznik idrijskih žlikrofov 2016

Niso vsi žlikrofi idrijski žlikrofi in samo izbrani žlikrofi so pravi idrijski žlikrofi! Na zamudite njihovega praznovanja ...

27. avgusta bo v Idriji potekal Praznik idrijskih žlikrofov, katerega namen je promocija idrijskih žlikrofov, regionalno in evropsko zaščitene jedi z znakom zajamčena tradicionalna posebnost.

Ahacijev trg bo že v jutranjih urah popestrila kulinarična tržnica pridelkov in izdelkov iz okoliških kmetij in lokalnih ponudnikov. Poleg namigov za obisk mesta, vpisanega na Unescov seznam svetovne dediščine ter kosila z idrijskimi žlikrofi obiskovalce čakajo doživetja v obliki delavnic, prikazov in degustacij.

Poskusiti bo možno idrijske žlikrofe različnih proizvajalcev in z različnimi omakami, jih izdelati in kupiti ali pa na tržnici kupiti sestavine za pripravo žlikrofov in omak. Že v zgodnjih dopoldanskih urah se bo v kotlih pod spretnimi kuhalnicami lovcev pripravljala mesna omaka. Da jed, ki je nekdaj dajala moč idrijskim knapom in brez katere ni minilo nobeno praznično slavje, znajo v Idriji še danes odlično pripraviti, bodo popoldne pokazali spretne idrijske gospodinje in gospodinjci. S pomočjo ljubiteljev in strokovne komisije za senzorično ocenjevanje bomo izbrali najboljše idrijske žlikrofe v letu 2016.

Vstopnine ni!

Fotografija: visit-idrija.si

Preberite tudi

Komentarji