background image

Humanitarni slikopleskarji letos v Trbovlju


Mednarodna humanitarna akcija slikopleskarjev in 18. tekmovanje slikopleskarjev Slovenije se bo letos odvijalo v Trbovljah.

Državna tekmovanja obrtnikov slikopleskarjev potekajo v organizaciji sekcije slikopleskarjev, fasaderjev in črkoslikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Slikopleskarji tako v enem dnevu prenovijo prostore ene od javnih ustanov, kot so bolnišnice, šole ali vrtci, pri tem pa izbirajo tiste, ki so tovrstne prenove najbolj potrebne in jim zanjo primanjkuje potrebnih finančnih sredstev.

Prav zaradi množične udeležbe mojstrov slikopleskarjev iz vse Slovenije so ta tekmovanja prerasla v enega največjih in najbolj odmevnih humanitarnih projektov v državi. Humanitarno akcijo slikopleskarjev podpirajo tudi najvidnejši predstavniki vlade in lokalnih skupnosti, ki obiščejo ustanovo med samim tekmovanjem ali se udeležijo večerne slovesnosti ob podelitvi nagrad zmagovalcem tekmovanja, ki jih zagotovijo podjetja podporniki. 

S tem, ko tekmovanja vsako leto potekajo v drugi slovenski regiji, OZS zasleduje svoje humanitarno poslanstvo na območju celotne države, obenem pa poskrbi za promocijo poklica in dejavnosti ter slikopleskarjem ponuja odlično priložnost za stanovsko druženje, navezovanje stikov s kolegi, podmladkom ter dobavitelji materialov in opreme. Vsako leto v humanitarni akciji pod vodstvom mentorjev sodelujejo tudi dijaki Srednje gradbene šole iz Maribora in Srednje gradbeno storitvene šole iz Kranja, ki se pri praktičnem delu z mojstri tudi veliko naučijo, letos pa se jim bo pod vodstvom mentorja pridružilo še 6 vajencev slikopleskarske šole Baden iz Avstrije. V letu 2014 so se akciji prvič pridružili trije slikopleskarji iz Velike Britanije, lani je število mojstrov iz drugih držav naraslo na 35, letos pa se bo barvanja ustanove lotilo najmanj 30 slikopleskarjev iz Avstrije, Nemčije, Madžarske, Češke, Slovaške in Velike Britanije, kar zagotovo znova napoveduje dobro odmevnost te slovenske humanitarne akcije v evropskem prostoru.

Da gre res za izjemno akcijo, ki je postala zgled tudi stanovskim kolegom iz drugih držav, so podobno akcijo po vzoru slovenskih slikopleskarjev letos prvič že organizirali tudi na Slovaškem, o njeni izvedbi pa razmišljajo tudi slikopleskarji v nekaterih drugih evropskih državah.

Po dvanajstih letih se tako slikopleskarji znova vračajo v Zasavje, v Splošno bolnišnico Trbovlje. Dela bodo v bolnišnici potekala v prvem in drugem nadstropju, kjer je dovolj prostorov za izvedbo tega obsežnega in organizacijsko izjemno zahtevnega tekmovanja. V tekmovalnem delu bo letos sodelovalo 14 ekip z 28 tekmovalci, skupaj s humanitarnimi slikopleskarji pa pričakujemo, da bo udeležencev skoraj 100. V tekmovalnem delu, ki ga nenehno spremlja in strogo ocenjuje strokovna komisija, slikopleskarji v sobah prenovijo stenske površine, radiatorje, držala in vratne podboje, ostali sodelujoči pa se lotijo pleskanja hodnikov in drugih spremljajočih prostorov, da bi skupaj v enem samem dnevu prostorom vdahnili povsem novo, svežo podobo. Kot zanimivost velja še poudariti, da bodo prvič letos izbrani slikopleskarji pokazali tudi svoja specifična znanja na področju dekorativnih tehnik, kar bo zagotovo dodatno razveselilo tako uporabnike kot zaposlene v bolnišnici.

Letna humanitarna tekmovanja v zadnjih letih že presegajo vrednost 60.000 evrov, od katerih polovico s svojim delom prispevajo slikopleskarji, polovico pa javni ustanovi podarijo družbeno odgovorna podjetja, ki za projekt zagotovijo vse potrebne materiale. Barve in potrebne premaze bo kot generalni pokrovitelj akcije tako znova zagotovila družba JUB iz Dola pri Ljubljani, ki v projektu sodeluje že vseh 18 let. JUB-ovi arhitekti vsako leto pripravijo tudi potrebne barvne študije, da prostorom določijo primerne barvne odtenke, ki so hkrati vodilo vsem slikopleskarjem pri njihovem delu. Med dolgoletnimi podporniki akcije so še podjetja Žima, ki slikopleskarjem preskrbi vsa pleskarska orodja, družba tesa tape, ki jih založi z vsemi vrstami lepilnih trakov, ter Rigips, ki zagotovi gladilne mase za finalne obdelave zidov in pokrivne folije za zaščito prostorov. V akciji že tretje leto zapored sodeluje tudi podjetje Abctour, ki organizira in izvaja prevoze za dijake srednjih šol, poskrbi pa tudi za prevoze udeležencev iz tujine.

Prvo državno tekmovanje je leta 1999 v sodelovanju s podjetji podporniki organiziral Branko Goričan, idejni oče akcije. Zaradi obsežnosti projekta je pred šestimi leti organizacijo prevzela OZS, ki je v okviru svoje strokovne sekcije v sodelovanje vključila še več slikopleskarjev s ciljem, da opozori na kakovost in zahtevnost mojstrskega slikopleskarskega poklica, za katerega naj bi se tudi v prihodnje odločalo več mladih. Zadnja štiri leta pri organizaciji aktivno sodelujejo tudi območne obrtno-podjetniške zbornice, zato so letos med njimi OOZ Trbovlje, OOZ Zagorje ob Savi in OOZ Hrastnik.

Besedilo in fotografije: PR

Komentarji