background image

Dan odprtih vrat v vinski kleti Zlati grič


To soboto, 11. aprila, bo z velikim Dnevom odprtih vrat vinska klet Zlati grič praznovala svoj 6. rojstni dan. Spoznajte to mlado, a zelo sodobno vinsko klet, privoščite si neomejeno pokušino vin in odkrijte, zakaj je Zlati grič tako posebna zakladnica doživetij.

Dan si boste lahko popestrili tudi z vodenimi ogledi vinske kleti v Škalcah in peninske kleti v Žički kartuziji, doživeli nastope tamburašev in harmonikašev v idiličnem okolju spomladanski vinogradov ali pa se pomerili na edinstvenem igrišču za golf.

Vina mlade kleti iz Slovenski konjic, Zlati grič, so v zadnjem času stalno prisotna na tujih in domačih vinskih izborih in nagrajevanjih. Zadnji zelo lep uspeh je bil dosežen v deželi vina v Franciji, na prestižnem mednarodnem ocenjevanju vin zvrsti chardonnay Chardonnay du Monde. Med 826 vzorci vin iz 41 držav je konjiško vino Chardonnay reserve, letnik 2011 osvojilo srebrno nagrado. Vino Konjičani pridelujejo na klasičen način s 13 mesečnim zorenjem v rabljenih barrique sodih. Vino nato stekleničijo brez filtracije.

          

Prav tako sta bili nagrajeni dve vini na tradicionalnem izboru vin, ki se potegujejo za laskavi naziv sommelierska selekcija.  Gre za izbor, ki se je začel s sommeliersko izbiro Špargelj vin in se ponaša z dvanajst let neprekinjene tradicije. Tokrat je izbor 2015 ocenjevalo 32 članov sommelierjev višjih stopenj, ki so poskusili 73 v ocenejvanje prijavljenih vin. Vina, ki strogo žirijo prepričajo pridobijo označbo Sommelier Selection. To oznako bosta nosili vini Zlati grič Sauvignon, 2014, suho, kot vino primerno za k špargljevim in zelenjavnim jedem, ter Konjiška penina rose, suho, kot zmagovalna selekcija med peninami zorjenimi na klasični način.

Besedilo in fotografije: PR

Komentarji