background image

16 dni akcij proti nasilju nad ženskami


Svetovna kampanja za človekove pravice žensk bo potekala od 25. novembra in se zaključila 10. decembra, na Svetovni dan človekovih pravic.

Organizacija združenih narodov je 25. november razglasila za Mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami. Tako se je razvila svetovna kampanja za človekove pravice žensk, 16 dni akcij proti nasilju nad ženskami. Akcije se začnejo 25. novembra in zaključijo 10. decembra, na Svetovni dan človekovih pravic. Nevladne organizacije, ki delujejo na področju preprečevanja in ustavljanja nasilja nad ženskami, bodo svojo pozornost letos namenile osveščanju o pomenu ustreznega delovanja sodišč v primerih nasilja nad ženskami.

Nekateri dogodki, ki se bodo na mednarodni dan za odpravo nasilja nad ženskami odvijali po Sloveniji

OBARVAJMO SVET ORANŽNO: ZBERIMO SREDSTVA ZA ODPRAVO NASILJA NAD ŽENSKAMI IN DEKLETI, LJUBLJANA
ORGANIZIRA: MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO, SOCIALNE ZADEVE IN ENAKE MOŽNOSTI S PARTNERJI
LOKACIJA: RAZLIČNE LOKACIJE PO LJUBLJANI
OPIS DOGODKA: Ob mednarodnih dneh boja proti nasilju nad ženskami, se Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s partnerji pridružuje kampanji Generalnega sekretarja Združenih narodov Združimo se proti nasilju nad ženskami (UNiTE to End Violence Against Women), katere namen je ozaveščanje javnosti in krepitev politične volje in sredstev za preprečevanje in odpravo vseh oblik nasilja nad ženskami in dekleti. Letošnja kampanja, ki poteka pod geslom »Obarvajmo svet oranžno: zberimo sredstva za odpravo nasilja nad ženskami in dekleti«, poudarja zaveze k uresničevanju Agende 2030 za trajnostni razvoj, ki med cilji opredeljuje izkoreninjenje vseh oblik nasilja nad ženskami in dekleti v javnem in zasebnem življenju. Mestna občina Ljubljana se bo kampanji, ki združuje aktivnosti mednarodnih organizacij, državnih struktur, organizacij civilne družbe ter posameznikov in posameznic, pridružila s svetlobnim obarvanjem Ljubljanskega gradu z oranžno barvo na predvečer Mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami (24. novembra). 25. novembra, na mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, pa se bo oranžno obarvala tudi zgradba Cankarjevega doma. Z oranžno barvo bodo na kampanjo opozarjali tudi na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter v Državnem zboru.

STOJNICA NA PREŠERNOVEM TRGU, LJUBLJANA
ORGANIZIRA: MESTNA OBČINA LJUBLJANA, POLICIJSKA UPRAVA LJUBLJANA, DRUŠTVO ZA NENASILNO KOMUNIKACIJO, DRUŠTVO SOS TELEFON
TERMIN: 10.00 – 16.00
LOKACIJA: PREŠERNOV TRG V LJUBLJANI (V PRIMERU SLABEGA VREMENA CITYPARK, ŠMARTINSKA CESTA 152 G, 1000 LJUBLJANA)
OPIS DOGODKA: Policisti/policistke in kriminalisti/kriminalistke ter strokovni delavci in delavke nevladnih organizacij bodo na stojnicah nudili/nudile informacije s področja nasilja v družini in odgovarjali/odgovarjale na vprašanja.

STOJNICA NA TRGU SVOBODE, MARIBOR
ORGANIZIRA: POLICIJSKA UPRAVA MARIBOR V SODELOVANJU Z VARNOSTNIM SVETOM MOM, PROGRAMI CSD MARIBOR: SVETOVALNICA ZA ŽRTVE NASILJA IN ZLORAB, KRIZNI CENTER ZA ŽRTVE NASILJA, VARNA HIŠA ZA ŽENSKE ŽRTVE NASILJA IN MATERINSKI DOM MARIBOR
TERMIN: 10.00 – 16.00
LOKACIJA: TRG SVOBODE, 2000 MARIBOR
OPIS DOGODKA: Policisti/policistke in kriminalisti/kriminalistke ter strokovne delavke oziroma sodelavke programov CSD, bodo na stojnicah nudili/nudile informacije s področja nasilja v družini in odgovarjali/odgovarjale na vprašanja.

STOJNICA V NAKUPOVALNEM CENTRU CITYCENTER, CELJE
ORGANIZIRA: POLICIJSKA UPRAVA CELJE, DRUŠTVO REGIONALNA VARNA HIŠA CELJE
TERMIN: 10.00 – 16.00
LOKACIJA: CITYCENTER CELJE, MARIBORSKA CESTA 100, 3000 CELJE
OPIS DOGODKA: Policisti/policistke in kriminalisti/kriminalistke bodo na stojnicah nudili/nudile informacije s področja nasilja v družini in odgovarjali/odgovarjale na vprašanja.

SVETOVANJE IN TEČAJ SAMOOBRAMBE: »NASILJE OBSTAJA! KAJ SEDAJ?«, KOPER
ORGANIZIRA: DRUŠTVO NAPREDNIH OBRAMBNO-BORILNIH METOD V SODELOVANJU S ŠOUP, UŠZP, PRIMSS
TERMIN: 16.30 – 20.30
LOKACIJA: SREDNJA TEHNIŠKA ŠOLA KOPER, ŠMARSKA CESTA 4, 6000 KOPER
OPIS DOGODKA: Program se bo pričel ob 16.30 s pogovorom o nasilju in svetovanju o pomoči v boju proti nasilju v izvedbi Zavoda PRIMSS, Društva za nenasilno komunikacijo, Društva SOS telefon ter Kriznega centra za žrtve nasilja - CSD Piran. Pogovoru sledi brezplačni tečaj samoobrambe za ženske, ki ga bo ob 17.30 izvedel DNOBM v telovadnici šole.
Dodatne informacije: www.soup.si, info@soup.si

Vsi dogodki in aktivnosti: Napovednik akcij 2016

Besedilo in fotografija: Društvo za nenasilno komunikacijo

Preberite tudi


Komentarji