Domov Pravi čevlji za vaša stopala

Pravi čevlji za vaša stopala

Običajno čevlje izbiramo glede na naš okus, modne trende in ceno, v bistvu pa bi morali izbor prilagoditi svojim stopalom.

To še posebej velja, ko gre za čevlje z visoko peto! Preverite, kateri so pravi za vas in vaša stopala!

Visok stopalni lok

Vaš podplat naravno sledi loku pete, a pri tem trpi sprednji del stopala, ki podpira večino teže. Izberite čevlje, ki imajo sprednji del nekoliko dvignjen (platforma), da del teže prerazporedite na peto.

Ploska stopala

Vaša stopala so žal najmanj primerna za nošenje pet. Če se vseeno odločite za dvignjeno peto, poskrbite, da bo naklon (razlika med višino prstov in pete) čim manjši.

Ozka stopala

Ozka stopala imajo običajno tudi ožjo peto, zato vedno poskrbite, da je stopalo v čevlju stabilno in učvrščeno. Pri tem vam lahko pomaga tudi trakec okrog gležnja. Saj ne želite biti kot Pepelka in izgubiti svojega čeveljca, kajne?

Široka stopala

Noge tekom dneva pogosto zatečejo, še posebej, če veliko stojite. Izberite čevlje z vezalkami, ki jih lahko po potrebi zrahljate.

Težave s prsti

Če imate otekle prste ali navzgor obrnjen prst, izberite mehke materiale, na primer, semiš, ali čevlje z odprtinami ob strani, ki stopalom nudijo nekaj dodatnega prostora.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji