background image

Melanholični džins


Boho, retro, rave. Najnovejša džins kolekcija znamke Reserved močno črpa iz preteklosti, njene elemente pa je popolnoma prekrojila v duhu prihodnosti.

150 let je minilo od izuma džinsa in več kot pol stoletja, odkar je Diana Vreeland, priznana modna urednica, dejala: “Moder džins je najlepša stvar na svetu od izuma gondole.” Džins še danes vlada na modnih pistah in na ulicah. Predstavlja ključni element nove kolekcije  Reserved. V sledenju globalnim trendom ulične mode oblikovalce v Reservedu navdihuje modna zgodovina. S črpanjem pri različnih stilih in subkulturah iz preteklosti so uspeli ustvariti sodobno kolekcijo, ki vsebuje mnogo elementov, ki spominjajo na 70. in 90. leta prejšnjega stoletja. Posebna, kot je, je kolekcija vsekakor stilsko harmonična.

Ženski kroji so prežeti z vintidž elementi. Slednji so vidni v krojih, materialih, vzorcih in barvni shemi. Kolekcijo sestavljajo kosi, kot so ravno krojene kavbojke z visokim pasom, plašči, v katere se zavijemo, široke obleke z visokimi razporki, kratki topi in kratke oversize jakne. Nov kroj v kolekciji so džins srajčne obleke na gumbe z globokim v-izrezom, ki se zavežejo visoko na pasu. Podrobnosti igrajo pomembno vlogo in še dodatno poudarjajo estetiko 90. let, pa naj gre za obrabljen/izpran videz, vzorec marmorja ali ombre potisk. Barvno paleto kolekcije sestavljajo izprane barve, umazano modra, bledo rumena in barva slonovine. Retro kroje kavbojk dopolnjujejo drugi vintidž kosi, kot so kolesarske pajkice, oprijete majice in hlače z vzorcem kačje kože, ki še dodatno poudarijo spomin na modo rejva.

Moška kolekcija po drugi strani črpa navdih v 70. letih prejšnjega stoletja. Ključni kosi te kolekcije so ravno krojene kavbojke mornarsko modre barve in svetlo modre srajce. Zelo modna kombinacija te pomladi/poletja je popoln džins videz od glave do pet, kar dosežete z džins hlačami in džins jakno v isti barvi; lahko izbirate med popolnoma belo kombinacijo ali pa med seboj kombinirate različne odtenke džinsa. Ključna referenca za stilski navdih te kolekcije so romantični moški filmski liki iz 70. let prejšnjega stoletja, ki počitnice preživljajo na italijanski obali ali francoski rivieri. Džins se kombinira s srajcami z retro vzorci, žametnimi jaknami in belimi ali mornarsko modrimi srajcami s črtami. Za popoln videz poskrbijo okoli vratu zavezani šali z različnimi vzorci, retro očala in usnjeni natikači v stilu mokasinov brez vezalk (loafers).

Predstavitvena kampanja kolekcije, ki so jo navdihnile fotografije ameriškega fotografa Williama Egglestona, je prav tako ustvarjena v retro okvirjih. Lokacije kampanje, ki je postavljena v eksotične pokrajine, obmorske kraje in modernistično notranjost, še dodatno prispevajo k melanholičnemu videzu fotografij. Nostalgično razpoloženje na fotografijah veliko pove o kolekciji sami; je brezskrbna, a prefinjena, diskretna, a seksi.

Znamko Reserved najdete v Citycentru Celje.

Fotografije in besedilo: Reserved

Preberite tudi


Komentarji