Domov Kako visoke pete so previsoke?

Kako visoke pete so previsoke?

Visoke pete so lahko ženskam najboljše prijateljice ali največje sovražnice. Znate ugotoviti, kako visoke so previsoke za vaš videz in dobro počutje?

Obstajajo določene višine za določena leta?

Mi smo mnenja, da ženska leta pri višini pet ne igrajo nobene vloge. Dokler se v visokih petah dobro počutite, lahko brez težav hodite in se čevlji skladajo z vašim slogom, ne vidimo ovir. Pri visokih petah je najpomembneje, da se v njih lahko normalno premikate. Prav nič prijetno namreč ni opazovati žensk, ki se v (pre)visokih petah majejo po ulici, ne glede na njihovo starost. Pa ne le zaradi videza, temveč zato, ker s tem početjem škodijo predvsem svojemu zdravju.

Osnove višine pet

Pete delimo tako:
3–5 cm visoke tanke pete so t. i. mačje pete (ang. kitten heel)
5–7 cm veljajo za srednje visoke,
7–10 cm so visoke,
10 cm in več pa zelo visoke pete. 

Če v petah niste sposobni brez majanja, obotavljanja in iskanja opore prehoditi nekaj metrov, so za vas previsoke. Velja si še zapomniti, da pri višjih petah kakovost obutve (kopito, podplat, uporabljeni materiali itd.) igra ključno vlogo pri tem, kako dobro boste v njih lahko hodili in kakšen vpliv bodo čevlji imeli na zdravje vaših stopal in sklepov (pa tudi hrbtenice). Višja kot je peta, več bi morali biti pripravljeni plačati za čevlje, drugače bo plačalo vaše zdravje.

Pomembno!

Visokih pet nikoli ne nosite več dni zaporedoma, temveč vmes obujte tudi nekoliko nižjo peto ali celo nizke čevlje, da si sklepi in tetive lahko odpočijejo.

 

Preberite tudi

Komentarji