Domov Ekološki materiali in oblačila bolj zdravi in prijetni za kožo

Ekološki materiali in oblačila bolj zdravi in prijetni za kožo

Proizvodnja ekoloških tkanin je prijazna tudi do okolja in sledi trajnostnim načelom.

»Ekološka proizvodnja oblačil je ena od najpomembnejših smernic sodobne modne industrije. V Sensu si zato že vrsto let prizadevamo za uporabo ekološke tkanine pri izdelavi moških oblek. Uporabljamo ekološko volno in poliester, mehansko pridobljen iz prosojnih plastenk. Če se plastika predeluje kemijsko, nismo veliko naredili. Zato moramo biti pozorni in se ravnati po smernicah Evropske unije. Produkcijo tkanin prilagajamo novim standardom in normativom, veliko kemikalij je prepovedanih. Tako se prebuja tudi okoljska ozaveščenost večjih proizvajalcev oblačil,« je o naraščajočih ekoloških trendih povedala Zlata Zavašnik, direktorica podjetja Sens.

Ekološki bombaž raste brez pesticidov in strupenih barvil, ki drugače zelo škodujejo okolju. Ekološki materiali in oblačila so bolj zdravi in prijetni za kožo, obenem pa pomagajo ohranjati čistejši zrak in vodo. Proizvodnja ekoloških tkanin je torej okolju prijazna in sledi trajnostnim načelom. Poraba vode je manjša za kar 94 odstotkov, poraba energije je manjša za 60 odstotkov, v okolje pa se sprosti za 32 odstotkov manj ogljikovega dioksida.

Evropska unija javnost usmerja k okolju prijaznim izdelkom in storitvam. EU eko oznaka je edini uradni evropski znak za okolje, ki evropskim državljanom pomaga pri prepoznavanju proizvodov in storitev z zmanjšanim vplivom na okolje. Znak se na podlagi določenih meril podeljuje za številne skupine neživilskih izdelkov, med njimi tudi za tekstil. Ta merila se razvijajo in pregledujejo v sodelovanju s strokovnjaki, industrijo, potrošniškimi organizacijami in okoljskimi nevladnimi organizacijami ter se pregledujejo vsakih 3 do 5 let.

 

 

 

Preberite tudi

Komentarji