Domov Za lepe in zdrave nohte

Za lepe in zdrave nohte

Imate težave s krhkimi nohti, ki se pogosto lomijo in plastijo? Z našimi nasveti bodo vaši nohti lepi in zdravi!

Imate težave s krhkimi nohti, ki se pogosto lomijo in plastijo? Ali veste, s katerimi sredstvi je najbolje umivati in negovati roke? Ta članek je napisan za vas. Svetujemo pa tudi o tem, kako nohte skrajšati, da se izognete plastenju, in kaj uporabljati za zaščito.

Nohtov ni najbolje krajšati s škarjicami ali ščipalci, temveč je primernejše oblikovanje z nežno papirnato ali stekleno pilico – tudi kovinske niso dobra izbira, saj so grobe. Pred krajšanjem nohte namočite v topli vodi, da jih zmehčate. Pretirano lakiranje nohtov z laki, ki vsebujejo toluene in formaldehide, ter uporaba sredstev za odstranjevanje laka na osnovi acetona prav tako lahko izsušijo nohte in povzročijo plastenje. Danes imate na voljo lake brez teh škodljivih sestavin in tudi odstranjevalce laka, ki vsebujejo olja, ta pa nohte hranijo in negujejo.

Kreme so vaše prijateljice

Izogibajte se agresivnim sredstvom za čiščenje stanovanja, če ne nosite zaščitnih rokavic. Prav tako se ne priporoča umivanje rok v prevroči vodi, dobro pa je uporabljati sredstva za pranje rok, ki vsebujejo olja ali druge vlažilne sestavine. Po umivanju roke namažite s kremo. Le-ta naj bo vaša celodnevna spremljevalka. Pred spanjem nanesite bolj hranljivo, mastno kremo, da se nohti ponoči dodatno regenerirajo. Priporočljiva je tudi uporaba olj za nego obnohtne kožice na osnovi mandljevega olja in vitaminov A in D ter posebni laki, ki preprečujejo plastenje nohtov.

Mraz škodi

Da nohte zaščitite in negujete v hladnem vremenu, roke večkrat dnevno namažite s hranljivo kremo za roke, obogateno z vitamini. Obnohtno kožico vsakodnevno negujte s hranljivimi olji, namesto običajnega laka pa izberite tiste, ki so obogateni s kalcijem, ali posebne lake za utrditev. Če želite nositi barvni lak, na nohte najprej nanesite lak proti plastenju in cepljenju kot podlak, potem pa še lak v želeni barvi. Zelo pomembno je, da na prostem nosite rokavice, da roke in nohte zaščitite pred mrazom.

Pospešite rast nohtov

Zdravje nohtov lahko porušijo zunanji dejavniki, kot so nizke temperature, različne poškodbe, slaba prehrana in ne dovolj vode v telesu (pijte jo!). Izpostavljenost tem dejavnikom lahko privede do suhih in krhkih nohtov, prečnih in vzdolžnih vdolbin in izboklin, abnormalnost v barvi nohtov in različne pikice ter madeže. Poleg tega da so nam v okras, imajo nohti tudi nalogo, da varujejo prstne konice pred poškodbami. Nohti so, tako kot lasje, zgrajeni iz več vrst keratina – beljakovine, bogate z aminokislinami, in z žveplom, ki kot lepilo drži skupaj keratinska vlakna.

Nohti v povprečju zrastejo dva do tri milimetre mesečno. Hitreje rastejo nohti na rokah kot nogah, zanimivo pa je, da najhitreje raste noht na sredincu. Prav tako nohti hitreje rastejo poleti in med nosečnostjo. Presenetljivo, a resnično, je dejstvo, da nohti hitreje rastejo osebam, ki nohte grizejo, v primerjavi s tistimi, ki nikoli niso imele te slabe razvade.

In kaj lahko storite za pospešeno rast nohtov? Tipkanje na tipkovnici, masiranje prstov in stiskanje žogice proti stresu bodo spodbudili prekrvavitev in tako tudi rast nohtov. Lepe nohte pa si seveda lahko zagotovite tudi s prehrano.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi

Komentarji