Domov Sveži skozi dan

Sveži skozi dan

Dezodorant spada k redni jutranji rutini v kopalnici.

V idealnem primeru nas ves dan ščiti pred neprijetnim vonjem. Za resnično svežino pa dezodoranta ne nanesemo samo pod pazduho, ampak tudi na druga mesta. Razkrivamo vam, kako na zdrav način poskrbeti za naravno svežino v vseh letnih časih.

Potenje je povsem naraven proces

Potenje je povsem naraven proces, s katerim telo izloča toksine ter uravnava telesno temperaturo. Sprožilec potenja ni le višja temperatura, pač pa tudi stres in telesna aktivnost. Pravzaprav ima pot nevtralen vonj, dokler ne pride v stik z bakterijami na površju kože. Stranski učinek pa je neprijeten telesni vonj.

Nevarnost agresivnih kemičnih snovi

Preprečevanje potenja ni zdravo, saj tako posežemo v naravne procese telesa. Dandanes je na voljo ogromno pripravkov, ki obljubljajo tudi do 72-urno zaščito. Mednje spadajo antiperspiranti, ki vsebujejo agresivne kemične elemente (aluminijev klorohidrat, parabene, ftalate, alkohol in druge telesu neprijazne snovi) za preprečevanje potenja, ki grobo posežejo v delovanje žlez znojnic. Previdnost pri uporabi le-teh ni odveč, saj je aluminijev klorohidrat nevrotoksin, ki skozi kožo prehaja v krvni obtok in povzroča alergijske reakcije ter ga povezujejo z rakom dojk.

Naravni dezodoranti ne omejujejo funkcije potenja. Kristalne soli v naravnih dezodorantih preprečijo razkroj potu z bakterijami in posledično preprečijo neprijeten vonj. Takšno delovanje ima zmes mineralnih soli alum.

Razlika med aluminijem in alumom

Aluminij je najbolj razširjena kovina v zemeljski skorji. V obliki aluminijevega klorohidrata, klorida, hidroksibromida ali cirkonija se pogosto uporablja v antiperspirantih in dezodorantih. Vzrok za to je v sposobnosti teh oblik aluminija, da ob absorbciji skozi vrhnjo plast kože tvorijo neke vrste čep, s čimer preprečijo izločanje potu na površino kože in posledično ovirajo normalno delovanje žlez znojnic. Prav tako delujejo kot nevrotoksin, saj lahko prečkajo krvno-možgansko bariero ter povzročajo nevrološke motnje, kot je npr. Alzheimerjeva bolezen.

Alum oz. natančneje kalijev alum ali kalijev aluminijev sulfat pa je zmes naravnih mineralnih soli in je tretji najpogostejši element v naravi. Zaradi velikosti in visoke molekularne teže molekule kalijevega aluma ne morejo prodirati skozi kožo. Na površini kože delujejo antibakterijsko in preprečujejo le nastanek neprijetnega vonja ter tako ne posegajo v delovanje žlez znojnic in ga ne ovirajo. Ko se pot izloči na površino kože, se zaradi bakterij prične razkrajati, kar povzroča neprijeten vonj. Z nanosom tanke plati naravnega mineralnega dezodoranta nastanek vonja preprečimo.

Do celodnevne svežine z naravnimi dezodoranti

Dezodoranti iz naravnih mineralnih soli, kot je npr. dezodorant Crystal, ne vsebujejo aluminijevega klorohidrata, aluminijevega cirkonija, alkohola, parabenov, alergenov in agresivnih kemičnih elementov, ki bi vplivali na spremenjeno delovanje znojnic. Zaradi 100% naravne sestave so primerni tako za odrasle kot tudi otroke. Priporočljivi so za vse, ki imajo probleme z alergijami ali občutljivo kožo. Posebej so primerni tudi v času nosečnosti in dojenja ter med okrevanjem po bolezni, skratka za vsa stanja, kjer je pomembno, da v telo ne vnašamo agresivnih kemikalij. Vsi dezodoranti so na voljo v obliki kamna, rolona ter pršila, zato sami izberete, katera oblika vam najbolj ugaja. V kombinaciji z vašim najljubšim parfumom se bo najbolje obnesla različica z nevtralnim vonjem, medtem ko lahko za nežno odišavljenost in čutno razvajanje izbirate med vonjem kamilice in zelenega čaja, sivke in belega čaja ter granatnega jabolka. Aroma čutne vanilje in sladkega jasmina vas bo navdušila tako zaradi vonja kot tudi svoje naravne sestave, saj ne vsebuje aluminijevega klorohidrata, alkohola in parabenov. Nudi vam dolgotrajno zaščito, ni lepljiv in ne pušča madežev ter belih lis.

PR

 

Preberite tudi

Komentarji