Domov Spanje je za kožo lepotna droga

Spanje je za kožo lepotna droga

Poskrbite, da se bo koža te 'droge' dobro naužila, saj je med spanjem še bolj dojemljiva za sprejem negovalnih snovi, ki jih nanjo nanesete zvečer.

Ponoči se izloča veliko rastnega hormona HGH, ki je odgovoren za regeneracijo celic. UV-poškodbe, ki nastanejo čez dan, so popravljene, in to zelo hitro, saj se v tem času že najmanjše celice cepijo osemkrat hitreje kot podnevi. Okoli četrte ure lahko snovi, ki so topljive v maščobi in tudi v vodi, najbolje prodrejo v kožo in tako delujejo globlje.

Ko se okoli 22. ure kažejo prvi znaki utrujenosti, se koža popolnoma prebudi. Do zgodnjega jutra se odvija fantastičen program proti staranju. Poroženele kožne luske odpadejo, škodljive snovi se razgradijo, celjenje ran se pospeši. Koža povečano proizvaja pomembne beljakovine, encime in hormone, da se lahko spopade s prostimi radikali.

Najpomembnejša faza za lepoto je globok spanec. Takrat je hormon stresa kortizol blokiran, koža je optimalno sproščena. Prva faza globokega spanca nastopi približno eno uro po tem, ko ležemo v posteljo – pri tem pa ni pomembno, ob kateri uri je to. Zdaj imajo nočne kreme svoj lepotni nastop. V nasprotju z dnevnimi kremami, ki ščitijo in naj bi hitro pokazale učinek, te služijo regeneraciji. Njihove učinkovine še dodatno spodbudijo produkcijo novih celic in dvignejo tvorbo novega kolagena in elastičnih vlaken. Nekatere delujejo tudi na pigmentne madeže, ki jih nekoliko posvetlijo.

Preizkušen vir mladosti je vitamin A, poznan tudi pod imenom retinol. Ta izboljša debelino kože in jo intenzivno gladi. Že nekaj časa to občutljivo učinkovino zvito 'spravljajo' v kapsule, saj je tako bolje zavarovana in lahko čez noč kontinuirano prehaja do celic. Igralci sanjskega moštva so še: niacinamid (vitamin B3) v kombinaciji z lovilci prostih radikalov vitaminoma C in E. Vsi našteti s skupnimi močmi upočasnijo proces staranja. Zrela koža ima intenzivno korist od nočne kreme, ki podpira hormonsko stanje v organizmu. Popolni dodatki kremam za nego starejše kože so peptidi iz sojinih kalčkov ali biotin (vitamin B7).

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji