Domov Sestavine proti staranju kože

Sestavine proti staranju kože

Ko iščete primerno nego proti staranju, morate poznati več kot le tip svoje kože. Vedeti morate tudi, katere sestavine mora izdelek vsebovati za čim boljši učinek.

Antioksidanti

So nujno potrebni za vsakodnevno nego kože. Pod antioksidante štejemo različne oblike vitaminov A, C in E; superoksidna dismutaza, betakaroten, glutation, selen, zeleni čaj, izvleček soje, grozdja, granatnega jabolka pa so le nekateri izmed mnogih. Več kot jih vsebuje izdelek za vsakodnevno kože, tem bolje. Antioksidanti ščitijo pred prostimi radikali in zmanjšujejo že nastalo škodo na koži, ki jo povzročajo, in vnetja, ki kožo sčasoma uničujejo. Okrepijo učinek sončnih krem z zaščitnim faktorjem in ščitijo kožo pred neugodnimi vplivi okolja. Pomagajo pri celjenju kože in proizvodnji zdravega kolagena.

Koži podobne sestavine

Zdrava in mlada koža že sama po sebi vsebuje sestavine, ki jo naredijo mehko, ji pomagajo zadrževati vodo, ščitijo pred okoljskimi vplivi, se borijo pred okužbami in obnavljajo zunanjo in notranjo zaščitno plast kože. Te sestavine so ceramidi, lecitin, glicerin, maščobne kisline, polisaharidi, hialuronska kislina, natrijev PCA, kolagen, elastin, proteini, aminokisline, holesterol, glikozaminglikani …

Sestavine, ki vplivajo na celično delovanje

Rezultat pretiranega izpostavljanja sončnim žarkom, staranja in hormonskih sprememb so dokončno poškodovane kožne celice, kar pomeni, da se regenerirajo v nenormalne, mutirajoče, okvarjene ter grobe in stare celice. Če želimo, da prične koža proizvajati bolj zdrave, mlajše celice, ji moramo priskrbeti dovolj sestavin, ki vplivajo na celice na način, da prične proizvajati boljše celice. Sestavine, ki to omogočajo, so niacinamid, retinol, sintetični peptidi, lecitin in adenosine trifosfat.

Zaščitni faktor

Sonce stara kožo in povzroča kožnega raka – to prav gotovo že veste. 75 odstotkov vsega, kar povezujemo s staranjem, povzroča nezaščiteno izpostavljanje sončnim žarkom. Uporaba dnevne kreme z zaščitnim faktorjem je tako nujna. Za zadostno zaščito pred žarki UVA mora krema vsebovati eno ali več naslednjih sestavin: titanium dioxide, zinc oxide, avobenzone, ecamsule ali tinosorb.

Dnevna uporaba kreme za sončenje s pravimi sestavinam prepreči poškodbe na koži v obliki gubic, kroničnega vnetja in peg, najpomembnejša pa je seveda zaščita pred kožnim rakom. Krema z zaščitnim faktorjem mora ščititi proti žarki UVB, ki povzročajo opekline, in žarki UVA, ki povzročajo staranje kože. Vsebuje naj zaščitni faktor od 15 do 45.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji