Domov RETINOL: vodnik za začetnike

RETINOL: vodnik za začetnike

Retinol je specializirana sestavina, ki je postala vsakdanja. Kaj točno pa lahko retinol in njegove variacije naredijo za vas?

Kaj je retinol?

Retinol je sestavina za nego kože, pridobljena iz vitamina A, in je ena od redkih, za katero je nedvoumno dokazano, da na koži povzroči spremembe. V 50. letih so odkrili, da retinolov veliki brat (retinoidi) zdravi akne. Ko so zdravniki opazili sijoče stranske učinke, so jih pričeli uporabljati tudi za zmanjševanje znakov staranja, a le na recept, saj so precej močni.

Blažje različice so se znašle v širše dostopnih izdelkih in ker je bil retinol od vseh najbolj pogost, je njegovo ime postalo širok pojem za celotno kategorijo. Derivate vitamina A boste v izdelkih opazili tudi pod imeni retinyl palmitate, retinaldehyde in retinyl retinoate, a je 'retinol' izraz, ki pokriva vse, ki jih je mogoče kupiti v prosti prodaji.

Kako deluje?

Retinol pospeši zamenjavo kožnih celic, kar pomeni, da celice odmrejo, se odluščijo in pustijo prostor novi, čudoviti koži. To je drugače povsem normalen pojav, a z derivatom vitamina A se proces pospeši, zato je razlika na koži opaznejša. V ZDA so dermatologi skovali izraz 'retinoidni sijaj', ki najbolje opiše gladko, čisto kožo, ki je rezultat uporabe izdelkov iz te skupine,

Zakaj ga uporabljati?

Pospeševanje obnavljanja celic pomeni, da se retinol spopade s praktično vsako težavo na površju kože, od por, ogrcev in mozoljev do gubic in pigmentacije. Raziskave tudi kažejo, da imajo derivati vitamina A učinek debeljenja kože, zato je možno, da do neke mere pomagajo oblikovati vaš obraz, saj koža pridobi boljšo strukturo.

Kdo bi ga moral uporabljati?

Če vas mučijo akne, pigmentni madeži ali gube, se pogovorite z dermatologom o receptu za močnejše retinoide. Če pa vas samo moti tekstura kože, poskusite izdelek, ki vsebuje retinol in ga lahko kupite v vsaki boljši drogeriji ali spletni trgovini. A nobena od teh rešitev ne bo dovolj, če je vaš glavni cilj popraviti izgubo volumna ali povešenost kože.

Kako se ga uporablja?

Retinol je na voljo v različnih oblikah – oljih, serumih, kremah, zato preprosto izberite tistega, ki vam najbolj ustreza. Medtem ko retinol ustreza večini tipov kože, lahko povzroča občutljivost. Začnite z nanašanjem enkrat na vsake tri dni in povečajte uporabo, ko se koža privadi.

Kdaj ga uporabljati?

Izdelek z retinolom nanesite zvečer po čiščenju kože. Če uporabljate tonik z AHA-kislinami, ga za en mesec zamenjajte z običajnim tonikom, nato pa ponovno pričnite z uporabo. Strokovnjaki svetujejo več pozornosti pri uporabi zaščite pred soncem, ko uporabljate retinol. Povečana občutljivost kože namreč zniža prag za poškodbe, ki jih povzročajo UV-žarki.

Kaj še morate vedeti ...

Pri izdelkih z retinolom se splača vztrajati vsaj tri mesece, saj je to čas, ki ga koža potrebuje, da se privadi. Po tem času bo debelejša. Njen naravni odziv na UV-svetlobo se bo vrnil na običajno stopnjo. Prav tako se bo umirila morebitna rdečica ali občutljivost.

Hitra dejstva o retinolu

Najboljši za … Glajenje hrapave kože, izenačenje pigmentnih madežev, odpravljanje mozoljev in mehčanje drobnih gubic.

Kje začeti? Začnite z nizkim odstotkom, kot je 0,3 %, da se bo vaša koža lahko počasi privadila in ga začela dobro prenašati. Po nekaj tednih povečajte na 0,5 %, nato pa z vsako stekleničko dodajte en odstotek, dokler ne dosežete 1 %. Če imate občutljivo kožo, se držite 0,3 %.

Nanos Količino v velikosti zrna graha nanesite na suho kožo zvečer, ko se koža obnavlja. In ne pozabite tudi vratu ter dekolteja. Retinol uporabljajte dva- do trikrat tedensko in čez dan vedno uporabljajte izdelke z zaščito pred soncem (najmanj ZF30).

Občutljiva koža Pri nekaterih retinol v prvih tednih uporabe izzove draženje, ki se kaže kot rdečica ali luščenje. Če se to pojavi pri vas, razmislite o posvetu z dermatologom, še posebej, če imate občutljivo kožo. Če imate rozaceo, pa se uporabi retinola povsem odpovejte.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji