Domov Rešite svoje razcepljene konice

Rešite svoje razcepljene konice

Naučite se dobre nege las, da ne boste saboterji lastne pričeske.

Pomen zdrave vrhnjice las

Kutikule, zunanje plasti oz. vrhnjice las, na nek način delujejo kot strehe na hišah, saj varujejo njihovo notranjost. Če jih na kakršen koli način poškodujemo, se zunanja plast odlušči in izpostavi lasno sredico, kar povzroči, da se lasno vlakno razcepi.

Ključni so proteini …

Zunanja plast las, imenovana kutikula, se z napačno nego lahko stanjša in poškoduje, sestavljena pa je v večini iz proteinov. Zagotovite svojim lasem nego, ki vsebuje proteine, na primer v balzamu ali maski, da bodo postali močnejši in odporni na poškodbe.

… in tudi zaščita pred vročino

Sčasoma lahko sušilniki in ravnalniki las oslabijo vaše lase. Če med las in pripomoček za oblikovanje vstavite bariero (izdelek, ki lase varuje pred poškodbami zaradi vročine), boste lase rešili pred izsušitvijo, lomljenjem in cepljenjem.

Za rjavolaske je še huje

Zlomljene in razcepljene konice so svetlejše kot preostali lasje, videti so kot majhne bele pikice. To je razlog, da poškodovane konice na temnejših odtenkih las še bolj izstopajo in pričajo o tem, da morate v kratkem obiskati frizerja.

Ne ignorirajte jih

S časom razcepljenost las potuje od konic navzgor proti koreninam, kar pomeni, da bo frizer moral odstriči več, kot bi želeli, da bodo vaši lasje zopet zdravi in močni. Redno striženje konic (na približno osem do dvanajst tednov) bo preprečilo večje poškodbe las.

Nikar jih ne trgajte!

Če boste odtrgali ali odluščili razcepljeno konico las, boste poškodovali zaščitno zunanjo plast in sredico, ki skrbi za močno strukturo las. Poleg tega boste razširili poškodbo po dolžini las, kar bo zahtevalo bolj drastično striženje.

Resnica o izdelkih za poškodovane konice

Kljub njihovemu nazivu noben izdelek ne more čudežno zlepiti konic las, da bi se popolnoma zacelile. Poskrbijo lahko le za začasno 'zlepljenje' odcepljenih plasti, kar na pogled deluje, kot bi bili lasje zdravi.

Obvezna oprema za zdrave lase


#1 Preventiva

Na še vlažne lase po umivanju razpršite sprej za razvozlavanje Keratin Smooth 2 Phase Keune (www.keune.si; 15,50 €), ki vsebuje keratin in tehnologijo Silksoft. Ta uravnava vlažnost utrjuje in gladi lase. Nizek pH gladi kutikulo in poveča sijaj, pri tem pa ne obteži las.

#2 Zaščita

Na lase, otrte z brisačo, nanesite vlažilno nego BC Hyaluronic Moisture Kick Schwarzkopf Professional (trgovina.hairbeauty.si; 28,38 €), ki s tehnologijo Cell Perfector in derivati hialuronske kisline intenzivno navlaži lase in jih ščiti pred toplotnimi poškodbami.

#3 Zdravilo

Poškodovane lase obnovite s kremnim balzamom Olaplex No. 5 (www.star-beauty.si; 27 €), ki ponovno poveže dvojne žveplove vezi v proteinski strukturi las, ščiti, neguje in preprečuje nadaljnje poškodbe las. Z negovalnimi sestavinami preprečuje cepljenje las.

#4 Prevara

Nimate časa za striženje? Uporabite izdelek za obnovo razcepljenih konic Mending Infusion Moroccanoil (www.click2chic.si; 32 €), ki se takoj vpije ter zravna in zmehča suhe, krhke konice. Formula z arganovim oljem razcepljene konice zapre, da so videti gladke in sveže postrižene.

 

Fotografije: Bigstock, PR

Komentarji