Domov Poletje na koži

Poletje na koži

Koža, ki je največji organ človeškega telesa, je najbolj izpostavljena poškodbam, še posebej sončnim.

Te poškodbe so ravno zaradi velike površine kože tudi najbolj očitne. Nekatere od njih niso nevarne in so samo pomanjkljivosti pri doseganju popolnega videza, medtem ko lahko druge kažejo na resne zdravstvene težave. Pri dermatologu je priporočljivo preveriti vsak sumljiv madež, znamenje ali izrastek. Ta vodnik vam bo pomagal pri odločitvi, ali se morate obrniti na zdravnika.

Pege

Kaj je normalno? Dvajset ali trideset majhnih pegic na obrazu, nosu ali prsih. Prava pega je izenačene svetlorjave ali temnorjave barve. Prave pege se pojavljajo na delih kože, ki so ves čas izpostavljeni sončni svetlobi. Pri nekaterih mladih ženskah izginejo po prenehanju izpostavljanja soncu.

Kaj ni normalno? Gosto koncentrirane pege samo na enem predelu, kar kaže na pretirano izpostavljanje škodljivim UV-žarkom. Pazljivo preglejte zgornji del hrbta in ramen: velika koncentracija peg v teh predelih potrjuje prekomerno izpostavljanje UV-žarkom. Ženske, ki so imele v življenju pet (ali več) sončnih opeklin, imajo dvakrat večje tveganje pojava melanoma. Melanom je v bistvu velik, črn madež, ki se pojavi na koži. Ponavljamo: na vseh predelih kože, ki so izpostavljeni soncu, uporabljajte izdelke z UV-zaščito, in to VSAK DAN!

Pigmentni madeži

Kaj je normalno? Zdrav madež je ves enake barve (svetlorjav ali temnorjav), jasnih in simetričnih linij.

Kaj ni normalno? Netipične barve: če je madež rdeč ali bel, potem obstaja tveganje, da gre za raka. Tudi zaradi izrastka na koži se obrnite na zdravnika, sploh če je neenakomerne barve. Črna barva kaže na to, da je koren madeža globoko v koži, kar pa je lahko slab znak. Bodite pozorni na netipične madeže na trupu, kjer se pri ženskah najpogosteje pojavlja melanom.

Akne

Kaj je normalno? Njihovo pojavljanje! Kar 35 do 50 odstotkov ljudi ima pri dvajsetih ali tridesetih letih akne, ki se periodično ponavljajo.

Kaj ni normalno? Mozolj, ki ne izgine po enem mesecu, je lahko rakav izrastek. Posebno pozornost posvetite nosu: tretjina vseh rakov kože se pojavlja na tem področju.

Madeži na dlaneh in stopalih

Kaj je normalno? Pege in madeži ter tudi majhne črne pikice.

Kaj ni normalno? Rjava ali črna modrica pod nohtom palca (na roki ali nogi) – še posebej, če se veča in ne izgine v dveh mesecih. V tem primeru je možno, da gre za posebno obliko raka na koži. Pravzaprav mora zdravnik preveriti vsak madež na dlaneh in podplatih.

Poškodbe

Kaj je normalno? Poškodba, ki je na začetku rdeče barve, sčasoma pa zbledi ter se izenači z barvo kože. Rdeče, vijolične poškodbe ter poškodbe, ki so nad nivojem kože, se tehnično smatrajo kot "nenormalne", vendar ne ogrožajo zdravja. Imenujejo se keloidi in so lahko rezultat skoraj vseh poškodb.

Kaj ni normalno? Poškodbe s krastami, ki se ne zacelijo. V redkih primerih se lahko takšno tkivo spremeni v rak bazalnih celic.

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi

Komentarji