background image

Poletje brez neprijetnih vonjav


Človeško telo se znoji z razlogom, letno pa se v svetu porablja ogromno denarja, da bi se ta znoj skušalo zaustaviti ali vsaj prikriti njegov vonj.

Prikrivanje naravnega vonja že od nekdaj. Že stari Egipčani so iznašli dišeče kopeli in na svoja telesa nanašali parfume. Prvi uradni dezodorant je nastal leta 1888 in se je imenoval Mama, prvi antiperspirant z imenom Everdry pa je nastal petnajst let kasneje.

Dezodorant ubija bakterije. Znoj sam po sebi ne smrdi. V bistvu je brez vonja. Neprijetne vonjave povzročijo bakterije na telesu ob stiku z znojem. Dezodoranti vsebujejo antibakterijske snovi, ki zaustavljajo pojav neprijetnih vonjav, antiperspiranti pa preprečujejo, da bi znoj sploh nastal.

Lahko postanete imuni na antiperspirant! Kaže, da se telo sčasoma navadi na določen antiperspirant, ki poskuša preprečiti potenje, še vedno pa ni pojasnjeno, kako do tega pride. Če želite, da je izdelek, ki ga uporabljate, vedno učinkovit, vsakih nekaj mesecev zamenjajte blagovno znamko.

Dezodoranti ne poznajo razlike med ženskimi in moškimi. Zanimivo je dejstvo, da imajo ženske več žlez znojnic kot moški, moške znojnice pa proizvedejo več znoja kot ženske. No, posebni dezodoranti za moške in ženske pa so v glavnem marketinški trik. Pri več vrstah dezodorantov je bilo namreč ugotovljeno, da vsebujejo isto aktivno učinkovino in v enaki količini. Razlika je le v embalaži in dodanih parfumskih snoveh.

Rumeni madeži na oblačilih. Aluminij v dezodorantih reagira na znoj, kožo, oblačila, detergent za pranje perila, vse to pa privede do nastanka madežev. Edini način, da to preprečite, je uporaba izdelkov brez te snovi.

Dezodorant lahko izdelate tudi sami

Komentarji