Domov Osnovna pravila zaščite kože pred soncem

Osnovna pravila zaščite kože pred soncem

Sončni žarki so lahko razlog za velike zdravstvene težave.

Držite se teh pravil, da se izognete neprijetnostim.

1 Spremljajte spremembe na koži

Enkrat mesečno naredite preizkus kože. Popolnoma goli stopite pred ogledalo in temeljito preglejte vsak milimeter telesa.

2 Vsak dan uporabljajte izdelek z UV-zaščito (ne samo poleti in na plaži).

Da bi se izognili pojavu sončnih peg, gub in raka, vtrite kremo z visoko stopnjo zaščite (najmanj ZF 30 z zaščito UVA in UVB) v vse dele telesa, ki niso pokriti z oblačili.

3 Preverjajte svojo senco

Med aktivnostmi na prostem si lahko pomagate s lastno senco. Ko je kratka, to pomeni, da je sonce močno in da je možnost poškodb največja. Takrat ponovno vtrite izdelek z zaščitnim faktorjem, si nadenite klobuk in poiščite senco.

4 Nanesite dovolj izdelka z zaščitnim faktorjem 

Strokovnjaki priporočajo nanašanje kreme vsaki dve uri oziroma po vsakem kopanju. Tudi pri močnem znojenju je potrebno zaščito redno obnavljati. Uporabite kremo z ZF 30 do 50 in jo nanesite v zadostni količini, kar pomeni enakomeren sloj po celem telesu. V nasprotnem primeru se zmanjša zaščitni učinek vsaj za polovico in je ZF 30 v bistvu ZF 15! Na obraz, na primer, morate nanesti četrt čajne žličke izdelka z ZF50, da boste učinkovito zaščiteni.

5 Solariju recite NE!

Še vedno veliko žensk zanemarja opozorila dermatologov in drugih strokovnjakov, ki svarijo pred škodljivimi učinki solarija. Ste vedeli, da že en obisk solarija pred 30. letom starosti zadošča, da se možnost tveganja za pojav melanoma poveča za 75 %?!

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi

Komentarji