background image

Odkrijte suho ščetkanje


Odkrijte tehniko, ki je v svetu vse bolj priljubljena, pri nas pa po krivem spregledana. Spodbudite prekrvavitev telesa, odplaknite odvečno vodo iz telesa ter se znebite celulita.

Suho ščetkanje ni le trenuten lepotni hit, ki bo čez nekaj mesecev pozabljen. Zgodovina suhega ščetkanja kože namreč sega 5.000 let v zgodovino in je del ajurvedske medicine, kjer ga imenujejo garshana. Pri negi uporabljajo svilene rokavice, gobice ali mehke krtače. Osnovna metoda je povsem preprosta: z izbrano krtačo ali rokavico oščetkate svoje telo od pet do glave. Ščetkati začnite pri stopalih in uporabljajte daljše potege – krtačiti morate vedno v smeri proti srcu, tako se namreč pospeši prekrvavitev. Telo negujte vsak dan, preden stopite pod prho, torej s suho krtačo oščetkajte suho kožo. Odstranili boste odmrle celice in kožo zmehčali, da bo sijoča in gladka.

Kako se lotiti ščetkanja?

Najboljši čas v dnevu za suho ščetkanje je jutro, preden stopite pod prho. Tako boste prebudili svoje telo in možgane ter poskrbeli za jutranji odmerek energije. Seveda lahko postopek opravljate tudi zvečer, če vam tako bolj ustreza. Začnite pri stopalih in se počasi premikajte po nogah. Po vsakem delu telesa potegnite največ petkrat, vedno v smeri proti srcu. Če vas bremeni opazen celulit na stegnih, ta predel ščetkajte malo močneje in dlje. Na trebuhu uporabite krožne gibe, najbolje v smeri urinega kazalca. Potem nadaljujte s ščetkanjem rok proti ramenom, na prsnem košu pa spet uporabite krožne gibe. Vrat ščetkajte tako, da začnete na zadnji strani in ščetkate proti prsim.

S suhim ščetkanjem kože boste spodbudili prekrvavitev telesa, izboljšali pretok limfe po limfnem sistemu, odplaknili odvečno vodo in strupe iz telesa ter neverjetno zgladili kožo – tudi celulit bo manj opazen!

Krtačite z dolgimi in čvrstimi potegi s krtačo, položeno naravnost na kožo. Koža bo po ščetkanju rahlo rožnata in mravljinčasta, zato bodite pazljivi in ne pritiskajte krtače premočno ob kožo. Nikoli namreč ne smete čutiti bolečine, saj lahko z nasilnim krtačenjem povzročite rdečico in poškodbe kože. Celoten postopek nege traja manj kot pet minut, to pa je zagotovo čas, ki si ga lahko vzamete zase prav vsak dan.

Ne le za telo

Veliko tistih, ki prisegajo na suho ščetkanje, na ta način negujejo le telo, v bistvu pa bi lahko nego izvajali tudi na obrazu. Ker gre za manjšo površino, uporabite posebno, manjšo in mehkejšo krtačko, ščetkati pa začnite na dekolteju. S krožnimi gibi se pomikajte proti čelu in navzdol po isti poti. S suhim ščetkanjem boste zagotovili, da bodo vaši negovalni izdelki bolje prodrli v globlje plasti kože.

Čeprav suho ščetkanje ne traja dolgo, se vam bo morda zdelo, da mu ne morete nameniti veliko svojega časa. In to je tudi najbolje pri tem načinu nege telesa – ščetkati vam ni treba vsak dan. V bistvu je bolje, da postopek opravite nekajkrat tedensko. Začnite enkrat na teden, potem pa ščetkanje počasi vpeljujte v svoj vsakdanjik, na primer trikrat tedensko. Zna se namreč zgoditi, da boste opazili takšne izboljšave, da boste negi z veseljem namenili nekaj minut vsak dan. Že po prvem ščetkanju boste navdušeni nad mehkejšo kožo, ob rednem izvajanju pa boste opazili še gladkost, manj celulita, boljšo navlaženost in splošno boljše stanje kože.

Suho ščetkanje ni za vsakogar

Kot vsaka krema ni primerna za vsak tip kože, to velja tudi za ščetkanje kože. Če imate katero od kožnih bolezni, na primer ekcem ali luskavico, se izogibajte ščetkanju oziroma med ščetkanjem zaobidite težavne predele kože. Pazljivost pri tem načinu nege velja tudi za nosečnice, tiste s poškodbami kože in z odprtimi ranami, tanko ali podpluto kožo. Pri izredno občutljivi koži, nagnjeni k rdečici in luščenju, ščetkanje odsvetujem, saj lahko povzroči razdraženost ali večjo izsušenost.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji