background image

Ne ignorirajte alergije na sonce


Pri izpostavljanju soncu se na koži pogosto pojavijo alergične reakcije. Za vas smo raziskali vzroke alergičnih reakcij na sonce in kaj morate narediti, če se pojavijo.

Alergične reakcije na sonce je mogoče deliti na preobčutljivost na sevanje UVA ali UVB, ki so lahko posledica uporabe različnih fotosenzitivnih ali fototoksičnih kemikalij, in reakcije, ki so posledica prirojene ali pridobljene preobčutljivosti.

Fototoksične snovi so različni rastlinski preparati ali zdravila, ki izzovejo močno rdečico na delih telesa, ki so izpostavljeni še tako šibkemu sevanju UV. Intenzivnost rdečice je odvisna od koncentracije kemikalije v koži in količine sevanja UVA, ni pa odvisna od našega imunskega sistema. Olja za nego telesa pogosto vsebujejo snovi, kot so limona ali šentjanževka, ki sta fototoksični. Sledi plodov ali listov zelene, korenja, fige ali gorčice so prav tako pogosti vzroki za rdečico in mehurčke na izpostavljenih delih telesa.

Kako jo prepoznati?

Nekaj minut ali celo dni po sončenju se na izpostavljenih delih telesa (obrazu, dekolteju, rokah) pojavi koprivnici podobna srbeča rdečica, redkeje tudi mozoljčkom podoben izpuščaj, ki ni zagnojen. Ta reakcija lahko traja nekaj dni, v najhujših primerih pa tudi več mesecev. Pri osebah, ki imajo tovrstne alergične reakcije, se spremembe na koži pojavijo pri prvem izpostavljanju soncu, kasneje pa razvijejo določeno stopnjo imunosti in reakcije se ublažijo. Alergija na sonce se v zelo redkih primerih pojavi tudi na zaščitenih delih telesa in v takšnih primerih lahko traja več mesecev. Solarna urtikarija ali koprivnica se pojavi nekaj minut do nekaj ur po izpostavljanju sevanju UVA in ne traja več kot en dan. Zelo redko se pojavi zakasnela reakcija, dan ali dva po izpostavljanju soncu, ki pa prav tako običajno ne traja več kot 24 ur.

Katera oblika alergije je najpogostejša?

Najpogostejši tipi reakcije kože na sonce so polimorfna svetlobna erupcija (ta se pojavlja pri 10 od 15 oseb z alergijami na sonce). Po raziskavah sodeč od 5 do 20 odstotkov svetlopoltih Evropejcev med 20. in 40. letom starosti trpi za tovrstno obliko alergije, med njimi pa je kar trikrat več žensk kot moških. Pri tej obliki alergije se na koži pojavi rdeč, srbeč izpuščaj, na določenih mestih se lahko oblikujejo mehurčki ali večje plošče. Reakcija se običajno pojavi takoj, najkasneje pa tri dni po izpostavljanju soncu. Pacienti lahko začutijo srbečico že med sončenjem, spremembe na koži pa se pojavijo nekoliko kasneje. Polimorfna svetlobna erupcija je najpogostejša spomladi, reakcije pa se skozi sončne mesece ublažijo. Na obrazu in dekolteju, ki sta vse leto izpostavljena soncu, se reakcije pogosto sploh ne pojavijo, se pa pojavljajo na delih telesa, ki so čez leto zaščiteni pred sevanjem UV. V redkih primerih (najpogosteje pri moških med 12. in 18. letom starosti) se pojavlja tudi rdečica z mehurčki na vrhih ušes, ki se pojavi celo v hladnejših, sončnih pomladnih dneh.

Katera je najnevarnejša?

Najhujša oblika tovrstne alergične reakcije je hydroa vacciniforme, ki je ime dobila, ker je zelo podobna kozam, spremljajo pa jo izpuščaj in bolečine. Ko reakcija mine, lahko na koži ostanejo atrofične brazgotine. Hydroa vacciniforme je redka, kronična fotodermatoza, ki se pojavlja v otroštvu, in sicer v enaki meri pri fantkih kot pri deklicah. Po šestih urah po izpostavljanju soncu se pojavi srbečica, po 24 urah pa še dva do štiri milimetre široki mehurčki, ki lahko zajamejo tudi sluznice. Po nekaj dneh mehurčki počijo in nastanejo kraste, ki lahko pustijo brazgotine, podobne tistim, ki nastanejo po vodenih kozah.

Je sonce vedno vzrok poletnih izpuščajev?

Ne, to vsekakor ne drži. Poleti lahko izpuščaj povzročajo različni dejavniki. Povečano znojenje lahko zamaši znojnice, zaradi česar nastanejo melije, drobni, čvrsti mozoljčki, obdani z blago rdečico, ki pa ne srbijo. Takšni pojavi na koži niso nevarni, najpogosteje pa se pojavljajo pri otrocih.

Zadrževanje znoja v preponah lahko na koži malčkov povzroči rdečico in blagi ekcem, ki ga lahko uspešno ublažite s pudri, ki vsebujejo cink. Pri odraslih, ki se pogosto in obilno znojijo, se lahko pojavi tudi izpuščaj, ki ga povzroča glivica malassezia furfur, drugače običajen prebivalec naše kože. Za klinično sliko so značilni številni površinski gnojni mehurčki, še posebej na trupu.

Na kak način se postavi diagnoza?

Diagnoza alergije na sonce se postavi na podlagi klinične slike in informacij iz anamneze. Zelo redko se izvajajo testi izpostavljanja sevanju UVB ali biopsija. Zdravljenje odredi izključno dermatolog, sestoji pa iz uporabe hladnih obkladkov, vlažilnih krem in mazil s kortikosteroidi. V hujših primerih se predpisujejo tudi oralni antihistaminiki in kortikosteroidi. Edini pravi način za preprečevanje pojavljanja znakov teh oblik alergij je primerna zaščita pred soncem s kremami z zaščitnim faktorjem 30 ali več, ki vsebujejo cinkov oksid, titanov dioksid in meksoril. Postopno izpostavljanje sevanju UVA zmanjša občutljivost kože, pomaga pa tudi uživanje primernih količin betakarotena.

Kakšen je vaš tip kože?

Glede na občutljivost na sončne opekline in potrebe po zaščiti se koža deli na štiri tipe.

TIP 1

Zelo svetla koža, rdeči lasje, modre oči, pege.
Zaradi pomanjkanja pigmenta je ta tip kože nagnjen k opeklinam, koža pa na izpostavljanje soncu reagira že po 10 minutah.
Glede na moč sonca je priporočljiva uporaba SPF 25–50.
Ta tip kože ima le 2 % ljudi.

TIP 2

Svetla koža, svetli ali svetlorjavi lasje, zelene in sive oči.
Pigmentacija je zelo slaba in koža je nagnjena k opeklinam, ki se brez zaščite pojavijo po 10 do 20 minutah.
Zaščita: SPF 15–40.
Ta tip kože ima 12 odstotkov ljudi.

TIP 3

Srednje svetla koža, temnejši ali temni (rjavi) lasje, rjave oči.
Zaradi dobre pigmentacije je koža relativno odporna na opekline, ki se brez zaščite pojavijo po 30 minutah.
Priporočeni SPF je 15–25.
To je najpogostejši tip kože, ki ga ima kar 78 odstotkov ljudi.

TIP 4

Temna koža in lasje, rjave ali črne oči.
Pigmentacija je izrazito globoka, zato je ta tip kože odporen na opekline, ki se na nezaščiteni koži pojavijo po 45 minutah izpostavljenosti soncu.
Zadostuje zaščitni faktor 15.
Ta tip kože ima le osem odstotkov ljudi.

Fotografija: Thinkstock

Preberite tudi


Komentarji