Domov Napojite žejno kožo

Napojite žejno kožo

Ni vsa izsušena koža enaka. Pomagali vam bomo odkriti, ali je vaša koža suhega tipa ali pa je normalna, a le izsušena.

MORDA JE SUHA …

… če se vam vedno zdi, da je groba na otip in se lušči. Gre za kožni tip, ki ga določajo notranji dejavniki, kot je genetika, pri katerem koža sama ne izloča dovolj olj.

Nahranite jo!

1 Znižajte temperaturo vode med prhanjem. Vroča voda lahko raztopi naravno prisotne hranljive lipide v koži, zato jo bo po umivanju zategovalo in se bo luščila. Uporabljajte le mlačno vodo ali hladno v poletnem času.

2 Nežno luščenje. Z encimskim pilingom ali izdelkom z AHA-kislinami v nižji koncentraciji boste nežno odstranili odmrle celice s površine kože.

3 Uporabljajte hranljivo kremo. Ker vaši koži primanjkuje olj, jo morate nahraniti s primerno kremo. Izberite takšno, ki vsebuje obilo hranljivih sestavin, na primer karitejevo ali kakavovo maslo ali vitamin E.

4 Poskusite olja. Dodajte nekaj kapljic negovalnega hranljivega olja k svoji običajni vlažilni kremi, pomešajte in vtrite v kožo. Olje lahko nanesete tudi samostojno, tako da ga vtrete z nežnim tapkanjem. Nanos olja naj bo zadnji korak v negi, saj boste tako zaklenili vse prej nanesene produkte in ohranili v koži lipide.

Naši favoriti

Encimski piling Biodroga (v kozmetičnih salonih; www.bb-bio.si; ca. 49 €) s kože odstrani poroženele delce, uravnava proizvodnjo loja in odvzame odvečni sebum s kožne površine.

Krema z vitaminom E za suho kožo Derma E (beautybottled.si; 23,95 €) zagotavlja visoko vsebnost vitamina E in je posebej formulirana za vlaženje in pomirjanje izjemno suhe kože, tudi razpokane in dehidrirane.

Oljni booster Naro Skintegra (www.superskin.si; 12 €) vsebuje skvalan iz olivnega olja in se od samega olivnega olja razlikuje v tem, da nima težkega občutka na koži; ravno tako nima vonja olivnega olja, niti ne povzroča zamašenih por, zato je idealen za uporabo pri vseh tipih kože, vključujoč kožo, nagnjeno k nečistočam. Skvalan, nanešen na vlažen obraz ali na obraz, na katerega ste pred tem nanesli kremo ali serum, pomaga preprečiti uhajanje vlažnosti iz kože in s tem doprinese k ohranjanju zdrave hidrolipidne bariere kože.

MORDA JE IZSUŠENA …

… če se tu in tam pojavljajo suhi predeli in so drobne linije takoj opazne, če pozabite kožo navlažiti. To začasno stanje (pojavi se zaradi zunanjih dejavnikov, kot sta vreme in življenjski slog) kaže na to, da vaša koža potrebuje vlago.

Navlažite jo!

1 Vlažite od znotraj navzven. Naj bo vaš cilj vsak dan popiti dva litra vode, poleg tega pa pazite na zdravo prehrano in uživajte orehe, oljčno olje in lososa. Esencialne maščobne kisline, ki jih vsebujejo ta živila, pomagajo koži ohraniti vlago.

2 Čistite s premislekom. Klimatizirani prostori lahko povzročijo izhlapevanje vlage iz kože, zato jo povrnite, tako da jo vključite v vsak korak negovalne rutine – vključno s čiščenjem. Uporabite čistilno sredstvo, ki vsebuje hialuronsko kislino ali ima primerno pH-vrednost, da kože ne izsuši.

3 Zaščitite kožno bariero. Dehidriranost lahko oslabi zaščitno plast kože, zato jo okrepite z vlažilnim tonikom, ki vsebuje izvlečke vrtnice in glicerin.

4 Poiščite vlažilce. Humektanti pritegnejo vodo v kožo in jo tam zadržijo. Ko kupujete negovalne izdelke, pazite, da izberete takšne, ki vsebujejo glicerin ali hialuronsko kislino.

Naši favoriti

Čistilni gel Low pH Good Morning Gel Cosrx (skintrick.si; 13,95 €) vsebuje čistilne rastlinske izvlečke in blage kisline, ki očistijo kožo in ji tako dajo bolj voljno in čisto teksturo. Ima koži prijazen pH 5.

Tonik Acqua alle Rose (5,99 €), ustvarjen iz lističev divje vrtnice, damaščanske in galske vrtnice, omili pordelost, zmanjša draženje in razvaja kožo z antioksidanti. Vsebuje glicerin.

Vlažilna krema za obraz Korenček The Body Shop (thebodyshop.si; 17,50 €) bo povrnila sijaj vaši koži. Kremasta in veganska formula nudi 72-urno vlažilno nego. Korenje je bogato z antioksidanti, ki ščitijo kožo pred slabimi vplivi okolja in poskrbijo za mladosten videz kože.

Fotografije: Bigstock, PR

Preberite tudi

Komentarji