background image

Na kratko o zaščiti pred soncem


Ker so temperature vsak dan višje, z njimi pa tudi UV indeks, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki pridejo prav vsako poletje. Zaščitite se pred močnim soncem in uživajte v vročih dneh.

1. 60 odstotkov odraslih se poleti opeče na soncu. Imejte pri sebi hladilno kremo, ki vsebuje izvleček aloje vere, saj daje občutek hlajenja ter pozdravi in pomiri kožo.

2. Na telo nanesite vsaj 30 ml zaščitne kreme. Postopek ponovite vsaki 2 uri.

3. Le kreme z zaščitnim faktorjem 25 in več lahko zaščitijo vašo kožo pred nevarnimi žarki UVA in UVB.

4. Sončni žarki so najmočnejši med 10. in 16. uro. V tem času se raje hladite v senci, a bodite kljub temu namazani z zaščitno kremo.

5. Sončne kreme imajo rok uporabe 1 leto. Vsekakor pa bi jo morali porabiti veliko prej – štiričlanska družina naj bi eno sončno kremo porabila v enem vikendu.

6. Dojenčke lahko sonce opeče že v 10 minutah, sončne kreme pa niso primerne za otroke do 6 mesecev, zato jih NE izpostavljajte soncu!

7. 30 minut je čas, ki ga sončne kreme potrebujejo, da se vpijejo v kožo in začnejo delovati.

8. Tudi v oblačnih dnevih se zaščitite s kremo – 80 odstotkov sončnih žarkov se prebije skozi oblake in meglo.

9. Žal ne obstaja krema, ki bi nas 100-odstotno zaščitila. Zaščitni faktor 15 zaustavi 93 odstotkov žarkov UV, faktor 30 pa 97 odstotkov.

10. Sončne kreme predstavljajo le en korak zaščite. Uporabljajte tudi klobuke za zaščito glave, oblačila in temna sončna očala.

11. Ljudje, ki obiskujejo solarij, imajo za kar 75 odstotkov več možnosti, da zbolijo za kožnim rakom pred 35. letom starosti.

12. Tudi vodoodporna krema ni večno vodoodporna. Nov nanos je potreben po 80 minutah v vodi.

Fotografija: Profimedia

Komentarji