Domov Kakšno je vaše tveganje za nastanek kožnega raka?

Kakšno je vaše tveganje za nastanek kožnega raka?

Zdaj ko je sonce zares že močno, je prav, da poskrbimo za zaščito.

Ti dejavniki povečajo vaše tveganje:

Obolenje v družini

Če imajo vaši starši, sorojenci ali otroci melanom, je tudi pri vas tveganje za nastanek 50 odstotkov višje kot pri ljudeh, ki obolenja nimajo v družini. Če so oboleli bolj daljni sorodniki (stari starši ali sestrične oziroma bratranci), je tveganje še vedno višje, a ne znatno.

Močne sončne opekline

Če vas sonce v otroštvu ali adolescenci samo enkrat opeče dovolj močno, da na koži nastanejo mehurji, so vaše možnosti za razvoj melanoma kasneje v življenju višje. Le pet manj močnih sončnih opeklin v življenju lahko podvoji vaše tveganje.

Uporaba solarijev

Pri ljudeh, ki uporabljajo solarije (stare in novejše), je tveganje za nastanek melanoma kar 74 odstotkov višje kot pri ljudeh, ki nikoli niso legli pod umetno sonce. Tudi tveganje za zgodnji razvoj raka bazalnih celic je pri uporabnikih solarijev 69 odstotkov višje.

Svetla koža ali oči

Ženske s svetlo kožo in očmi imajo v koži manj melanina, naravne zaščite pred soncem. Tiste z izrazito modrimi ali zelenimi očmi so prav tako bolj nagnjene k razvoju kožnega raka, še posebej na očeh in vekah, kot ženske s temnorjavimi očmi.

Življenje v sončnih ali visokoležečih krajih

V tropski klimi boste tudi bolj izpostavljeni močnejšemu UV-sevanju vse leto. Kar zadeva višino, pa morate vedeti, da na vsakih 300 metrov nadmorske višine povečate izpostavljenost UV-sevanju za 4 do 5 odstotkov.

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi

Komentarji