background image

Kako se spopasti z bradavicami?


Lahko gre za posamezne spremembe na koži ali sluznici, pogosteje pa se jih na istem mestu pojavi več.

Bradavice so spremembe, ki nastanejo zaradi delovanja humanega papilomavirusa v epidermisu kože. Lahko gre za posamezne spremembe na koži ali sluznici, pogosteje pa se jih na istem mestu pojavi več.

Pri kom se pojavijo in kako nastanejo?

Bradavice se lahko pojavijo v vseh življenjskih obdobjih, najpogosteje pa pri otrocih. Vzrok je virus humani papilomavirus. Do zdaj je bilo identificiranih več kot 60 tipov tega virusa, nekateri med njimi povzročijo posebne spremembe na koži in sluznicah. Bradavice lahko nastanejo s prenosom virusa s človeka na človeka, ena oseba lahko ima več bradavic, saj jih prenaša z enega mesta na koži na drugo. Ta oblika prenosa se imenuje avtoinokulacija.

Kako so videti?

- Navadne bradavice (verrucae vulgares) se lahko pojavijo kjerkoli na koži, najpogosteje na mestih pritiska, kot so prsti, lakti, kolena in stopala, pogoste so pod nohti, kjer zelo bolijo. Videti so kot čvrsti vozlički, katerih površina je groba, lahko so okrogle ali nepravilnih oblik. So rumene, svetlosive, rjave ali sivočrne, velikosti od nekaj milimetrov do enega centimetra.
- Posebne vrste bradavic najdemo na podplatih. Imenujejo se verrucae plantares. Zaradi pritiska imajo ravno površino in se pogosto pojavljajo v skupinah.
- Pri otrocih in mladostnikih se pojavljajo verrucae planae juveniles – mladostniške bradavice, ki so ravne, malo privzdignjene nad površino kože, so gladke in rumenorjave barve.
- Obstajajo še koničaste bradavice, ki so ozke in dolge ter se običajno pojavijo na vekah, vratu, ustnicah in drugod o obrazu. Pogoste so pri moških zaradi avtoinokulacije.
- Zašiljene bradavice, genitalne bradavice ali kondilomi (condilomata acuminata) nastanejo zaradi delovanja določenih virusov na anogenitalni sluznici, redko na ustni sluznici.

Kako se jih zdravi?

Zdravljenje je odvisno od vrste, mesta, kjer se nahajajo, trajanja, od starosti bolnika in od tega, kako se je bolnik v preteklosti odzval na katero od oblik terapije. Večina bradavic skozi leta spontano izgine, pri nekaterih pa se ponovno pojavijo na istem ali na drugem mestu. Metode, s katerimi se odstranjuje bradavice, vključujejo krioterapijo (zamrznitev) s tekočim dušikom, elektrokoagulacijo in ekskohleacijo, ki lahko pustita brazgotine, nanašanje kolodija ali nanašanje 40-odstotne salicilne kisline, ki izzove luščenje. Ravne bradavice pri mladih se lahko zdravi z vitaminom A v kremi, raztopini ali gelu ali s sredstvi, ki izzovejo močnejše luščenje, s t. i. keratolitiki. Zdravljenje kondilomov ali spolnih bradavic je pogosto dolgotrajno, saj se bradavice pogosto ponavljajo in tako tudi posegi. Še posebno je pomembno zgodnje odkrivanje in redno spremljanje stanja pri ženskah, pri katerih obstajajo spremembe na materničnem vratu zaradi nevarnosti pojava raka materničnega vratu.

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi


Komentarji