Domov Kako se končno znebiti ogrcev?

Kako se končno znebiti ogrcev?

Tako dolgo kot bo koža izločala sebum, tako dolgo se bomo borili z ogrci. Na srečo pa jih je mogoče zmanjšati ali jih vsaj imeti pod nadzorom.

Lahko se vsak teden odpravite v lepotni salon na globinsko čiščenje kože, a boste še vedno imeli tu in tam kakšen ogrc, ki vam bo pil živce.
Vaša koža ni umazana. Njena umazana skrivnost je sebum. Ta oljnata snov žlez lojnic se neprestano izloča. In dokler bo obstajal sebum, tako dolgo nas bodo mučili ogrci.
Sebum se pomeša z umazanijo, znojem, odmrlimi kožnimi celicami in umazanimi delci iz zraka, se strdi in zamaši pore, potem pa oksidira in spremeni barvo v rjavo do črno. Vse to je povsem normalno, pravijo dermatologi.

Ali lahko ogrce odpravimo enkrat za vedno?
Ne. Morali bi odstraniti ali 'zaliti' pore, a nič od tega ni mogoče. Ali bi morali obiskovati lepotne salone in plačevati za boleče stiskanje ogrcev? Da. Veliki, trdovratni in neobravnavani ogrci se lahko razširijo in se spremenijo v velike komedone. Teh ni mogoče enostavno odstraniti, v najhujših primernih je potreben celo manjši operativni poseg pri dermatologu, kar pa lahko pusti vidno brazgotino. Slednje lahko pusti tudi grobo stiskanje ogrcev doma, zato previdno, ko se borite z njimi. Bodite nežni in ogrce stiskajte le z dezinficiranimi rokami ali primernimi pripomočki.
Na srečo pa obstaja še en način, kako zmagati v boju z ogrci – s premišljeno nego, ki vsebuje salicilno kislino. Gre za beta-hidroksi kislino (BHA), ki je nežna do kože. Raztaplja maščobo in prodre globoko v pore, kjer deluje kot globinsko čistilo, raztopi 'zamaške' maščobe in zmanjša izločanje sebuma.
Ne uporabljajte več kot enega izdelka za odstranjevanje/zmanjševanje izločanje sebuma, saj lahko kožo pretirano izsušite. Ko je koža dehidrirana, bo proizvedla še več sebuma in padli boste v začaran krog. Več sebuma pomeni tudi več oziroma večje ogrce.
Do lepše kože vam ne bo pomagala le občasna nega v lepotnem salonu ali stiskanje ogrcev pred ogledalom v kopalnici, če ne boste poskrbeli za dobro vsakodnevno čistilno nego. Kožo negujte tako, da uporabljate izdelke, ki niso komedogeni in so dermatološko preizkušeni, saj takšni ne mašijo por. Prav tako poiščite izdelke, ki ne vsebujejo olj in so vodotopni.

Preizkusite izdelke, ki vsebujejo salicilno kislino:

  • Ciljni odstranjevalec ogrcev Self-heating blackhead extractor Clinique (38,08 €) s tehnologijo Thermal Active, ki s pomočjo ustvarjanja toplote v nekaj sekundah očisti zamašene pore. Vaša koža bo v trenutku videti matirana in brez neželenega sijaja. Zmanjšuje videz por in izboljša samo teksturo kože, s pomočjo salicilne kisline in glukozamina.
  • Serum za obnovitev kože Eucerin DermoPURE (v lekarnah; 18,35 €) odmaši pore, vidno zmanjša nepravilnosti na koži in pomaga preprečevati njihov ponovni nastanek. Učinkovito deluje že po prvem nanosu in z redno uporabo kožo naredi bolj čisto in gladko.
  • Sébium Global Bioderma (www.sophia.si; 13,73 €) je prva nega, ki biološko deluje na vzroke in posledice močnih nepravilnosti. Izvirna patentirana kombinacija Bakuchiola in patenta Fluidactiv kožo ponovno nauči uravnavati kakovost njenih maščobnih kislin. Tako sebum postane podoben sebumu, ki ga ima zdrava koža, hkrati pa učinkovito preprečuje nastanek mozoljev in ogrcev. Kombinacija dermatoloških sestavin, AHA estrov, salicilne kisline in citronske kisline zbistri in osveži kožo, saj odpravlja mozolje in ogrce.
  • Tekočina BHA Blackhead Power Cosrx (skintrick.si; 21,95 €) globoko očisti pore in preprečuje nastajanje ogrcev. 4-odstotna BHA-kislina nežno odstrani ogrce in odmrle celice kože. Prodre v globlje plasti kože in očisti zamašene pore. Prav tako koži pomaga ponovno zgraditi njen obrambni ščit.
  • Serum Clarion Skintegra (www.superskin.si; 19 €) je nočni eksfoliantni serum, namenjen globinskemu čiščenju por, popravljanju teksture in hiperpigmentacije na problematični koži, nagnjeni k nepravilnostim, kot so mozolji in ogrci. Ta eksfoliant je zasnovan na minimalistični formulaciji, ki vključuje 4 % glikolne kisline, 2 % salicilne kisline ter izvlečke sladkega korena, zelenega čaja in rožnega korena (pH 3.3). Aktivne sestavine normalizirajo funkcijo kože, ki proizvaja preveč sebuma, in zmanjšajo negativne učinke hiperkeratoze folikularnega kanala (oziroma kopičenja odmrlih celic kože okrog folikla, kar je predpogoj za nastanek zamašene pore in s tem tudi klinično težjih nepravilnosti na obrazu). Salicilna in glikolna kislina sinergijsko delujeta keratolitično, preprečujeta zamašene pore in izboljšujeta funkcijo kože, nagnjene k nastanku aken.

Fotografije: Bigstock, PR

 

Preberite tudi

Komentarji