Domov Kako izbrati pravi puder?

Kako izbrati pravi puder?

Puder oz. podlaga je danes na voljo v toliko različicah - tekoči, v prahu, sticku, peni, kamnu, v gobici ... Mi smo jih preizkusili, da boste vi lažje izbrali.

Če načrtujete nakup nove podlage, se boste prav gotovo znašli pred bogato izbiro in morda tudi pred precejšnjo dilemo. Katera tekstura vam bo nudila čudovit zaključek photoshopa? Namesto vas smo se zapodili med police, preizkusili nekaj precej različnih izdelkov in zdaj podajamo svoje zaključke.

Podlage so prehodile dolgo pot. Veliko jih je ustvarjenih tako, da ne vsebujejo olj in dišav, zato občutljive kože ne dražijo in ta posledično niti ne potrebuje močnega prekrivanja. Vse več proizvajalcev v podlage meša sestavine iz negovalnih kozmetičnih izdelkov, kar pomeni, da podlaga ni več tisti bavbav, ki kožo maši in povzroča številne nevšečnosti, temveč jo lahko dobro neguje. Podlage morajo biti lahke kot peresce in zagotoviti morajo brezhiben in enostaven nanos za kar se da naraven videz. Časi debelih plasti težkih pudrov so namreč minili – na srečo! 

Podlage v sticku in kompaktne kremne podlage

Preizkusite jih, če …

Imate normalno do suho kožo in želite zares dolgo obstojnost.

Kako delujejo?

Kompaktne kremne podlage vsebujejo več vlažilnih in negovalnih sestavin, te pa skupaj s pigmenti ustvarijo podlago, ki jo je enostavno plastiti in nadgraditi od prosojne do popolnoma prekrivne. Vlažilne in negovalne sestavine so razlog, da so kompaktne kremne podlage izjemno udobne in ne sušijo kože, temveč jo celo negujejo. Podlage v sticku so običajno bolj pigmentirane in jih lahko uporabljajo ljudje različnih topov kože, najbolj primerne pa so za tiste, ki so želijo še posebno dobro prekrivnost. Podlaga v sticku namreč prekrije pigmentne madeže in mozolje ter tako nudi večjo samozavest vsem tistim, ki jim koža ne prizanaša. Vse te podlage z nekoliko tršo teksturo vsebujejo različne tipe voskov, da pripomorejo pri zgoščevanju formule, zato se sredi dneva ne bodo stopile z obraza, kar je pogosto težava tekočih in prosojnih formul. Veliko kompaktnih kremnih podlag vsebuje tudi elastomere, zaradi katerih so enostavne za zabrisovanje in nanašanje ter lahko pomagajo, da pigmenti ostanejo na površini kože in se ne nabirajo v gubah.

Tekoče podlage

Preizkusite jih, če …

Ste stari nad 30 let in si lahko vzamete čas za popoln nanos.

Kako delujejo?

Tekoče podlage so emulzije vode in maščob, slednja so lahko neke vrste silikonske tekočine ali rastlinska ali mineralna olja. Zaradi vsebnosti vode tekoče podlage dajejo lahkoten in osvežilen občutek na koži, medtem ko olja zagotavljajo navlaženost kože. Tekoče podlage imajo običajno višjo vsebnost vlažilnih sestavin, zato so bolj prosojne in enostavne za nanašanje kar s prsti ali katerim od pripomočkov. Ker se koža po 30. letu začne starati (pri nekaterih še prej) in postaja suha, so tekoče podlage najboljša izbira, saj pomagajo doseči svež, sijoč videz. Tekoče podlage, ki so posebej namenjene mastni koži, običajno vsebujejo več pudrov in medicinskih sestavin, da pomagajo vpiti sebum in preprečijo nastanek mozoljev. Ko se starate, koža izgublja elastičnost in se počasi poveša. Takrat izbirajte tekoče podlage, ki vsebujejo hialuronsko kislino, da v kožo vnesete dodatno vlago in jo napnete. Če podlaga vsebuje antioksidant vitamin C, še toliko bolje, saj ta poživi pusto in utrujeno polt.

Kompaktne podlage v blazinici (cushion compact)

Preizkusite jih, če …

Nimate težav s kožo, želite pa si enostavnega nanosa, ki ga lahko čez dan nadgradite.

Kako delujejo?

Cushion podlage (žal pravega slovenskega prevoda še nimamo) so obnorele svet, kot marsikatera druga kozmetična manija pa so se tudi te rodile v Aziji. Trendu so že lani, letos pa še bolj, sledile tudi ostale kozmetične znamke, žal pa še vedno v naših drogerijah ni tako bogate izbire, kot si jo želimo. Cushion podlage so v bistvu blazinice, prepojene s tekočo podlago, ki jo nato enostavno nanašamo s priloženo gobico. Dobimo prosojno, izenačeno in svežo polt na izredno preprost način. Podlaga v blazinici je podobna tekočim podlagam, le da je še bolj tekoča, zato lahko obstoji v gobici in se ne izsuši. Tekoče podlage so običajno sestavljene iz hitro izhlapevajočih sestavin, kot so alkohol, voda in zelo lahka silikonska olja, ki bi bila sicer preveč tekoča, da bi bila lahko hranjena v običajnih stekleničkah. Na splošno ta tip ličil nima visoko koncentriranih pigmentov ali pudrov kot ostale formule, zato nudi manjšo prekrivnost in se slabo kosa z mastnim leskom kože – razen če jih nanašamo večkrat dnevno.

Obarvane kreme in BB kreme

Preizkusite jih, če …

Imate normalno do mastno kožo in si želite lahkotno prekrivnost, pri tem pa želite prihraniti čas za nanos običajne dnevne vlažilne kreme.

Kako delujejo?

Običajno gre za lahke tekoče in kremne izdelke, ki vsebujejo tudi negovalne sestavine. Prav zato lahko v naši rutini nadomestijo dnevne kreme in tekoče podlage obenem. BB kreme in obarvane kreme so običajno manj pigmentirane, zagotavljajo lahko, prosojno prekrivnost in kože ne obtežijo. Tako predstavljajo popoln izdelek za vse pegaste, ki svojih prisrčnih pikic nočejo prekriti z masko, a si želijo skriti kakšen mozoljček in madež. Če imate mastno kožo, izberite izdelek z mat zaključkom, ti namreč vsebujejo več pudrov, da vpijejo maščobo, ki se izloči čez dan. Če pa imate suho kožo, vam morda nanos obarvane kreme ali BB kreme ne bo dovolj in boste morali pod njo v kožo vtreti še svojo običajno vlažilno kremo.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji