Domov Kaj pomeni barva vaših nohtov?

Kaj pomeni barva vaših nohtov?

So vaši nohti obarvani v kateri drugi odtenek od naravnega? Morda se morate oglasiti pri dermatologu, saj je to lahko simptom katere od hudih bolezni.

Beli madeži na nohtih so najpogosteje posledica blage travme, torej poškodbe nohtne matice (matrix unguis). Stanje ni nevarno in sčasoma izzveni. Če opazite veliko število belih madežev na nohtih, se obrnite na dermatologa. Vzrok so lahko anemija, ciroza, ulcerozni kolitis in ulkusna bolezen.

Rumeno obarvani nohti so pogost pojav pri motnji limfne drenaže, pri tumorjih na pljučih, aidsu ali uporabi antibiotika tetraciklina.

Rjavo do črno obarvani nohti so posledica povečane količine pigmenta melamina. Lahko so rezultat oblikovanja običajnega madeža v nohtnem ležišču. Če pa se pojavijo vzdolžne črne proge od korenine pa do vrha nohtov, gre lahko za zelo agresiven karcinom – maligni melanom nohta.

Modro obarvani nohti kažejo na težave s prekrvavitvijo, vzrok pa je lahko reakcija na zdravila ali obolenja srca in pljuč.

Zeleni nohti se pojavijo zaradi bakterijske okužbe nohtov.

Rdeča lunica, torej polkrog na spoju nohtne plošče in kože, je pojav več sistemskih obolenj, še posebno revmatoidnega artritisa, srčne insufience ali zastrupitve z ogljikovim monoksidom.

Modre lunice se pojavijo pri bolnikih z obolenjem jeter ali v primeru Wilsonove bolezni.

Pol-pol nohti – pri tem stanju je zgornja polovica nohta matirano bela, spodnja pa rjava. Pojavi se pri ljudeh z obolenji ledvic.

Dvojne prečne bele črte se pojavijo pri boleznih ledvic in nefrotskega sindroma.

Točkovne krvavitve v ležišču nohta se najpogosteje pojavijo kot posledica poškodbe, ekcema ali psoriaze. Večje subungvalno krvavenje pod nohtno ploščo se pojavi v primeru hujše poškodbe nohta. Ta hematom se počasi premika z rastjo nohta, zelo pomembno pa je, da ga znamo razlikovati od malignega melanoma, ki se ne premika. Če so krvavitve v bližini lunice in na več nohtih, to kaže na sistemske bolezni: srčno ali pljučno obolenje, hipertenzijo, hepatitis ali trihinozo.

Preberite tudi

Komentarji