background image

Dezodoranti na preizkušnji


Le kdo jih ne uporablja? Ponudba dezodorantov in antiperspirantov je zelo pestra, zato jih je ZPS kar 17 postavil na preizkušnjo. Kako so se odrezali?

Na tesu je bilo 17 izdelkov, ki jih najdemo tudi v slovenskih trgovinah, z vonji, ki so namenjeni ženskam in moškim, pa tudi taki s t. i. nevtralnimi vonji, ki so namenjeni obema spoloma.

Preverili so učinkovitost, pa tudi, ali na tekstilu puščajo madeže, kako dobro so označeni, svoje ocene pa je dodalo tudi več kot 500 udeležencev testa. Med izdelki, za katere je bilo potrebno odšteti od 0,79 do 11,86 €, so se najbolje odrezali izdelki (z oceno 'dobro'),  za katere bi morali odšteti med 1,63 in 2,85 €. Prav noben izmed testiranih izdelkov ni vseboval hormonskih motilcev, le en paraben, a so bili potencialni alergeni kar pogosto med navedenimi sestavinami.

Od 10 pa do 20 in več kemikalij

Pogled na seznam sestavin je razkril, da dezodoranti in antiperspiranti vsebujejo veliko število različnih kemikalij, med tem tudi do 12 potencialnih alergenov. "Ocenjujejo, da lahko povprečna ženska samo z uporabo kozmetičnih izdelkov 'pride v stik' s približno 500 različnimi kemikalijami dnevno, moški nekaj manj," poudarja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije. "Številni potrošniki se izogibajo parabenom in hormonskim motilcem v izdelkih, zato je razveseljivo, da noben od izdelkov ni vseboval konzervansa Methylisothiazolinone (MI), ki sodi med kemikalije, ki pogosto povzročajo alergijo, predvsem v kombinaciji z Methyl-chloroisothiazolinonom (MCI), paraben pa je vseboval le en izdelek. V bistvu tu ne gre za kakšen napredek pri proizvajalcih, saj v kozmetične izdelke, ki so v razpršilih ni potrebno dadajati veliko konzervansov."

Dezodorant ali antiperspirant: v čem je razlika?

"Dezodoranti le preprečujejo neprijeten vonj, ki nastane pri potenju, antiperspiranti pa potenje tudi preprečujejo," je pojasnila Urša Šmid Božičevič. "Za potrošnika ni vedno preprosta naloga razločiti med dezodorantom in antiperspirantom, zato naj tisti ki želijo kupiti antiperspirant, izbirajo med izdelki, pri katerih je med sestavinami navedenena aluminijevo sol," je še dodala.

Pri testiranju učinkovitosti so med drugim udeleženci 15 minut vozili sobno kolo pri temperaturi 30°C.

Nevarne aluminijeve soli?

Med potrošniki pogosto zakroži verižno e-sporočilo, v katerem svarijo pred uporabo antiperspirantov z aluminijevimi solmi, ki naj bi povzročale raka. Raziskav, ki bi potrjevale to trditev, za zdaj še ni, a je nemški Zvezni inštitut za oceno tveganja (Bundes-institut für Risiko-be-wertung) pred dvema letoma zmanjšal še varno koncentracijo aluminijevih soli v antiperspirantih, na 20 odstotkov, potrošnike pa pozval k 'previdnosti pri uporabi'. Kaj naj bi to pomenilo? Ne uporabljajte antiperspirantov na sveže obriti koži, po britju z nanašanjem počakajte vsaj šest ur.

Sicer vnese sodobni potrošnik v telo več aluminija s hrano kot s kozmetičnimi izdelki. Nekatera živila ga vsebujejo že naravno, npr. čajni listi in začimbe, v nekatera ga proizvajalci dodajajo kot aditiv, živila pa se lahko tako v naravi kot v proizvodnem procesu z aluminijem tudi kontaminirajo. Aluminij lahko v živila prehaja tudi iz embalažnih materialov ali posode med kuhanjem. Tudi nekatera zdravila, ki preprečujejo nastanek želodčne kisline, vsebujejo aluminij (v obliki aluminijevega hidroksida).

Vas zanima kako so se odrezali posamezni izdelki? Test dezodorantov in antiperspirantov je na voljo članom ZPS. 

Vir: ZPS - Zveza potrošnikov Slovenije
Fotografija: BigStock

Preberite tudi


Komentarji