Domov Čudovita koža tudi po menopavzi

Čudovita koža tudi po menopavzi

Hormonske spremembe so močno opazne tudi na koži, zato boste potrebovali nekaj dodatne pomoči, da bo ostala v dobrem stanju.

Znano je, da gre za čas, poln izzivov – gledano tako s psihološkega kot fizičnega vidika – lasje se redčijo in tanjšajo, pojavijo so nove težave s kožo … in naša samozavest je načeta. Govorimo o menopavzi, neizogibnem obdobju v življenju vsake ženske, ki pa nikakor ne sme pogasiti njenega sijaja. Poglejmo, kako se uspešno spopasti z neželenimi učinki hormonov ...

Od Monice Bellucci do Michelle Pfeiffer, od Miše Molk do Zvezdane Mlakar – vse to so močne ženske, ki dokazujejo, da menopavza ne predstavlja ovire na poti do odličnega videza in še boljšega počutja. Kljub temu to ne pomeni, da s starostjo ne boste doživeli različnih izzivov. Menopavza – določena kot trenutek, ko ženska izgubi menstruacijo – se v povprečju zgodi pri starosti 51 let. Za večino žensk velja, da bodo simptome perimenopavze (obdobje pred menopavzo) doživele približno štiri leta prej, kazali pa se bodo kot težave s kožo, lasmi in počutjem nasploh. Vročinski oblivi, suha koža in vedno širši pas, tudi redčenje las, so le nekateri od simptomov, ki jih je treba prebroditi. Vendar ne obupajte, saj lahko s pravilnimi negovalnimi izdelki in pametnimi triki, ohranite pokončno držo in ste pri tem videti še kako privlačne!

Nega kože po menopavzi

Hormonske spremembe so vidne tudi na vaši koži, zato boste morda potrebovali nekaj dodatne pomoči, da jo boste ohranili čisto in dobro navlaženo. Preberite, zakaj ...

- Mozolji niso le del najstništva. V perimenopavzi se mnogo žensk ponovno sooči s težavo nečiste kože, še posebej na predelu brade in vzdolž čeljusti. Te akne so posledica androgenov (tako imenovani 'moški' hormoni, ki jih imajo tudi ženske), ki postanejo dominantni, saj raven estrogenov upade. Neka študija je dokazala, da mozoljavost prizadene 26 odstotkov žensk, starih od 40 do 49 let, in 15 odstotkov žensk v starosti nad 50 let. Če se s tem soočate tudi sami, pomoč poiščite pri osebnem zdravniku, ki vam lahko pomaga z lokalnimi antibiotiki ali predlaga katero drugo zdravilo, ki zniža raven androgenov. Sami lahko koži pomagate tako, da izberete čistilni gel, ki vsebuje salicilno kislino, ki pomaga pri čiščenju por in zmanjšanju vnetij.

- Ženska koža izgubi približno 30 odstotkov kolagena v prvih petih leti menopavze in prav to je vzrok za tanjšo, bolj suho in srbečo kožo, ki je brez sijaja. Zato udarite nazaj z aktivnimi sestavinami, ki bodo spodbudile tvorbo kolagena in poskrbele za sijočo kožo. Preverjeno deluje uporaba seruma z vitaminom C ali peptidi zjutraj in krema z vitaminom A zvečer, oboje poskrbi za tvorbo kolagena in debelejšo kožo, ki je tudi bolje navlažena.

- Koža je v menopavzi bolj dovzetna za poškodbe zaradi UV-žarkov, kar vodi do gubic in pigmentnih madežev. Uporabljajte dnevno negovalno kremo ali kremo za zaščito pred soncem, ki vsebujte najmanj zaščitni faktor 30, tako pozimi kot poleti, in sicer v primerni količini. Zvečer poskrbite za dobro čiščenje kože in nanesite nekoliko bolj bogato različico vlažilne negovalne kreme.

Priporočila za nego

1. Z masko Perfect Code Afrodita Professional (49,90 €) se ob redni uporabi zmanjšajo nepravilnosti na površini kože, izenači se njen ten, koža je bolj mehka in vidno zglajena. Encim papain lušči odmrle kožne celice, da se lahko aktivno obnavljajo in je koža zdravega videza. Vitamin A spodbuja medcelično izmenjavo snovi in obnavljanje kožnih celic. Vitamin E nudi koži zaščito pred negativnimi oksidativnimi vplivi prostih radikalov ter ji zagotavlja prepotrebno vlago.

2. Premium krema Orexcellence Decléor (122 €) je namenjena ženskam starosti nad 50 let, tistim, ki si želijo napete, čvrste kože in definiranih robov obraza ter novo mladostno energijo duše, ki jo podarja mešanica vonjev, zasnovana na magnoliji in ingverju. Krema kožo napne in učvrsti, ji podari svežino in sijaj ter obnovi energijo.

3. Serum za nego proti starostnim pegam Hyaluron CELLULAR Filler Elasticity Reshape Nivea (17,59 €) uporablja inovativno formulo, ki aktivno zmanjša starostne pege. Študije so pokazale, da so rezultati vidni že po 4 tednih uporabe seruma, količina melanina pa še dodatno upade po 12 tednih uporabe. In najboljše pri novi formuli je, da je primerna za uporabo tako na obrazu kot rokah.

Fotografije: Bigstock, PR

Preberite tudi

Komentarji