Domov 7 korakov do urejenih in zdravih nohtov

7 korakov do urejenih in zdravih nohtov

Preverite zdravje svojih nohtov, da bodo sijali vse leto.

1 Ponudite jim tisto, kar potrebujejo

Vaši nohti potrebujejo nekaj ljubeče nege, še posebej če ste že v petdesetih ali šestdesetih letih. Rast nohtov se lahko z leti upočasni, spremeni pa se tudi njihova kvaliteta. Tudi menopavza lahko vpliva na njih, saj se raven estrogena v tem času zniža, kar lahko vodi do dehidracije, zaradi česar postanejo bolj suhi, njihova tekstura pa hrapava.
Pri tem vam lahko pomagajo spremembe v prehrani, zato izboljšajte hidracijo telesa s pitjem veliko vode. Nohte sestavlja beljakovina keratin, zato poskrbite tudi za beljakovin polno prehrano. Še ena beljakovina, ki jo vaši nohti potrebujejo, je biotin, ki poskrbi za obnavljanje celic v nohtih, najdete pa ga v mandljih in špinači, uživate pa ga lahko tudi v obliki prehranskih dopolnil.
Za starejše od 50 let je primerno prehransko dopolnilo  Multi 100 % Complete Jamieson (22,80 €) s popolnim spektrom multivitaminov in mineralov. Formulirano je po najnovejših raziskavah sodobnih prehranskih potreb po 50. letu starosti. Maksimalna moč v eni sami tableti na dan zagotavlja enostaven način, da tudi po 50. letu starosti oskrbite in pridobite gorivo za svoje telo z vitamini in minerali.

2 Zaščitite nohte (in roke) pred mrazom

Ti hladnejši meseci so lahko za nohte zelo težavni – centralno ogrevanje lahko vodi do izsušitve, dodatno pa lahko mraz povzroči lomljenje in cepljenje.
Olje za zaščito nohtov in kože  Gehwol med (9,99 €) vsebuje visoko kakovostne negovalne učinkovine za nego nohtov in obnohtne kožice, kot so olje pšeničnih kalčkov, panthenol in bisabolol. Preizkušena učinkovina clotrimazol pripomore k zaviranju pojava glivic. Lomljivi in krhki nohti postanejo ponovno bolj prožni in lepi ter pridobijo naraven svilnat lesk.

3 Negujte obnohtno kožico

Obnohtna kožica je osnova za zdravje nohtov, saj zaščiti nohtno matico, v kateri se nohtne celice razmnožujejo in ustvarjajo nov noht. Da preprečite izsuševanje, uporabite za olje. Če ga boste vmasirali v kožo okoli nohtov, boste izboljšali pretok krvi in s tem pospešili rast nohtov. Nato lahko obnohtno kožico nežno potisnete nazaj.
Neemovo olje za nohte Dr. Haushka (22,45 €) je osnova za zdrave in negovane nohte. Z intenzivno nego postanejo ponovno čvrsti in elastični. Indijski melij (neem), ranjak in kamilica podpirajo nohtno strukturo ter negujejo tudi občutljivo, razpokano in k vnetjem nagnjeno obnohtno kožico. Olje okrepi nohte, ki pričnejo rasti bolj zdravi.

4 Oblikujte

Ko so nohti zdravi in v odlični formi, je čas, da jih lepo oblikujete. Skrajšajte jih s pomočjo posebnih škarij za nohte na rokah (ne uporabljajte ščipalcev), nato pa s pilico (priporočamo stekleno ali mineralno) nežno zaoblite robove. Pilite bodisi od strani proti sredini ali v eno smer po celotni dolžini. Nikoli ne pilite z gibi 'naprej-nazaj', saj boste povzročili trenje, izsušili noht in najverjetneje povzročili celo plastenje. Kakšna škoda bi to bila po vsem trudu, ki ste ga vložili v pravilno nego in zdravje nohtov! Najboljša dolžina nohtov je tista, pri kateri nohti segajo le malo višje od prstov, ko pogledate svojo dlan.
Zaobljena steklena pilica za nohte Ruck ( 4,70 €) je visoko kakovostna, vzdržljiva in ima obojestransko brusilno površino.

5 Pripravite …

Zdaj je čas, da sežete po odstranjevalcu laka za nohte. In kljub temu da ga še vedno zelo pogosto imenujemo kar aceton, svetujemo, da izberete odstranjevalec, ki te močne sestavine, ki suši nohte, ne vsebuje. Če vaši nohti niso gladki, temveč polni brazd, uporabite podlak, ki zapolni vse nepravilnosti, drugače pa običajen podlak, ki bo preprečil, da bi barvast lak za nohte trajno obarval nohtno ploščo. Nato roke umijte s toplo milnico, da odstranite še zadnje sledi maščob – nohti morajo biti povsem brez maščob in olj, da boste lahko nanesli lak za nohte in tako poskrbeli tudi za boljšo obstojnost.
Emulzija za razbrazdane nohte Mavala (12,81 €) ustvari enakomerno površino nohta za gladek nanos laka. Lahko jo uporabljamo samostojno ali pa kot podlago laka za nohte.

6 Obarvajte

Zdaj je čas za barvo! Nanesite lak v izbranem odtenku v treh potegih – začnite pri korenini nohta in s čopičem potegnite navzgor. Najprej na levo, nato na desno in na koncu še po sredini, da zagotovite enakomeren nanos. Katero barvo boste izbrali?

7 Zaključite!

Ko ste na nohte nanesli dve do tri plasti barvnega laka, poskrbite za njegovo obstojnost in sijaj. Nanesite nadlak, nato pa se udobno namestite in počakajte vsaj 20 minut, da se lak popolnoma posuši. Za piko na i dodajte kapljico olja za nego obnohtne kožice na vsak noht, ga vmasirajte in občudujte svoje čudovite nohte.

Fotografije: Bigstock, PR

Preberite tudi

Komentarji