Domov 5 načinov, da preprečite strije

5 načinov, da preprečite strije

Strije je veliko lažje preprečiti kot odstraniti, ko se enkrat pojavijo. Predstavljamo pet načinov, da preprečite nastanek teh nadležnih črt!

Zadostna navlaženost in hidracija

Navlažena koža je ključnega pomena za preprečevanje nastajanja strij. Ko koži primanjkuje elastičnosti, se med raztezanjem v času nosečnosti ali zaradi nihanja telesne teže raztrga, posledica pa so neprivlačne črte. Zdrava in elastična koža je torej vaša najboljša zaščita. Zato redno nanašajte vlažilne kreme in losjone, še posebej po kopanju ali prhanju, in pijte zadostne količine vode, da kožo nahranite tudi od znotraj!

Zdrava prehrana

Zdrava in uravnotežena prehrana je pomembna za vaše splošno zdravje in dobro počutje, ko gre za pojav strij pa je še posebej pomembna. Ne samo, da se z zdravo dieto lahko izognete nihanju telesne teže, ki lahko vodi do pojava strij, določena hranila vam lahko pomagajo ohranjati elastičnost vaše kože. Vaša prehrana naj bo zato polna živil, ki vam zagotavljajo veliko zdravih maščob (predvsem omega 3), vitaminov A, C in E ter beljakovin.

Dodajte cink

Eden od glavnih razlogov za nastanek strij je tudi pomanjkanje cinka. Ta mineral je nujen za spodbujanje obnove kožnega tkiva, potreben pa je tudi za nastajanje kolagena. Kljub temu, da smo večinoma osredotočeni na pomanjkanje železa, je pomanjkanje cinka pri ženskah pravzaprav zelo pogosto. Večkrat si privoščite govedino in jagnjetino, ostrige, jajca, špinačo, indijske oreščke in semena (še posebej bučna) ter fižol in gobe, ki so bogati s cinkom.

Suho krtačenje za boljšo cirkulacijo

Suho krtačenje je preprosta metoda za odstranjevanje odmrlih celic, kar izboljša vpijanje vlažilnih krem, hkrati pa tudi pospeši cirkulacijo. S suhim krtačenjem kože spodbudimo nastajanje kolagena, saj nežno masiramo in raztegujemo vezno tkivo.

Kokosovo olje

Le za kaj ga ne moremo uporabiti? Njegovo uporabo smo že večkrat priporočili v prehrani, pa tudi v lepotne namene. A kokosovo olje lahko uporabljamo tudi za preprečevanje strij! Strije so vidne na zunanji plasti kože (epidermisu), brazgotine pa segajo veliko globlje, v dermis kože. Zato je pri uporabi negovalnih sredstev potrebno pomisliti tudi na njihovo absorpcijo. Kokosovo olje je ena od tistih sestavin, ki vam lahko resnično pomagajo, saj se vpija bolje od večine krem in olj. Kokosovo olje kožo bolj nahrani in navlaži, kar bo zmanjšalo možnosti za nastanek strij.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji