Domov 5 mitov o negi kože: držijo ali gre za laži?

5 mitov o negi kože: držijo ali gre za laži?

Ali kozmetičnih izdelki in postopki zares učinkujejo? Preverili smo resnico za najpogostejšimi lepotnimi miti.

Mit št. 1

S povečanim pitjem vode se bomo uspešno spopadli z gubicami.

Razbijamo mit! Klinična študija je dokazala, da ne obstaja trden dokaz, da bi pitje vode vplivalo na bolj mladosten videz kože. Da se spopadete s suho kožo in gubami, morate ujeti vodo na površini kože, le pitje in delovanje 'od znotraj navzven' ne bo dalo takšnega učinka. Suh zrak, nihanje temperatur, okoljski dejavniki, klimatizirani prostori in agresivna mila za čiščenje obraza povzročijo, da koža izgubi naravna olja, ki vanjo zaklenejo vlago. Ta olja boste na koži obdržali, če boste na svoj obraz vsak večer in jutro nanesli vlažilni losjon ali kremo, ki vsebuje ceramide, glicerin in hialuronsko kislino.

Mit št. 2:

Pore se lahko zožijo.

Razbijamo mit! Naravna velikost vaših por je genetska in z ničemer je ne morete spremeniti. Dejstvo pa je, da se lahko pore s časom, tj. starostjo razširijo. Slaba nega kože, poškodbe zaradi sončnih žarkov in drugi dejavniki lahko povzročijo, da se pore polnijo z umazanijo, odmrlimi kožnimi celicami in bakterijami ter so zato na pogled videti večje. Z uporabo primernih čistilnih sredstev, ki vsebujejo oglje, lahko pore 'odmašite' in tako na videz zmanjšate njihovo velikost. Oglje deluje kot neke vrste sesalnik, saj lahko vpije 1000-kratno velikost samega sebe. Tako lahko iz por dobesedno posrka umazanijo in jih tako očisti.

Mit št. 3:

Po umivanju mora kožo zategovati.

Razbijamo mit! Ko umijete obraz, bi koža morala biti mehka. Če imate občutek tesnosti in zategovanja, to pomeni, da ste uporabili preveč agresivno čistilno sredstvo, ki je odstranilo zaščitni vrhnji sloj naravnih olj, ki delujejo kot bariera in poskrbijo, da vlaga ostane v kože in vanjo ne vstopijo škodljivi mikroorganizmi in snovi, ki jo lahko razdražijo. Ti lipidi delujejo tudi kot 'malta' okoli kožnih celic in jim nudijo podporo. Če jih s čiščenjem odstranite, se koža izsuši, obenem pa poškodujete njeno trdnost. Namesto agresivnih mil uporabite nežne čistilce brez mila, na katerih piše pH nevtralno, ter jih s kože sperite z mlačno (ne mrzlo in ne prevročo!) vodo, da ne odplaknete olj.

Mit št. 4:

Redne nege obraza v kozmetičnih salonih so nujne za zdravo kožo.

Razbijamo mit! Kozmetična nega obraza pri strokovnjaku se morda res zdi izredno sproščujoča, a ne bo bistveno in za dlje časa izboljšala vaše kože. Preprosto čiščenje in primerno vlaženje doma nudi enak začasen sijaj. Tu se postavlja vprašanje, kako lahko čim bolje sami poskrbimo za svojo kožo? Z redno in pravilno nego ter uporabo izdelkov, ki vsebujejo preverjeno delujoče sestavine: vitamin C, hidroksi kisline (AHA in BHA), resveratrol, retinol in niacinamid (vitamin B3). Vsi ti lahko zmanjšajo gubice.

Mit št. 5:

Celulit je mogoče odpraviti.

Razbijamo mit! Mnogi izdelki trdijo, da bodo z redno uporabo zgladili pomarančno kožo, a v resnici nobeden od njih trajno ne deluje sam po sebi. Enostavna rešitev za odpravljanje celulita ne obstaja, saj nanj vpliva cela vrsta dejavnikov – od hormonov in dednosti do upočasnjene prekrvavitve telesa. Kožna 'arhitektura' je prav tako eden teh dejavnikov: hribčki in dolinice, ki so vidni znaki celulita, so v bistvu maščoba, ki je pod kožo ujeta s celo mrežo vezivnega tkiva. In ko ta vlakna z leti oslabijo, postane celulit še bolj opazen. Žalostna resnica je, da je bilo preizkušenih nešteto metod in tehnologij, a se koža slej ko prej povrne v svoje prvotno stanje. Rezultati nekaterih postopkov so hitri in precej učinkoviti ter zagotovijo lep videz kože za dlje časa, a žal ne trajajo celo življenje in jih je treba ponavljati.

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi

Komentarji