Domov 4 vzroki, zakaj se stara vaša koža

4 vzroki, zakaj se stara vaša koža

Veliko notranjih in zunanjih dejavnikov vpliva na staranje naše kože. Našli smo štiri najpogostejše in dodali tudi rešitve zanje ...

pH neravnovesje

pH je okrajšava za 'potential hydrogen' in opisuje kislinsko-bazično ravnovesje v neki snovi ali izdelku. Najpomembnejša vloga kože je zaščita med telesom in zunanjim svetom, pH kože pa je eden od ključnih zaščitnih mehanizmov. Na pH kože vplivajo zunanji dejavniki, kot so onesnaženost, temperaturne spremembe in močne kemikalije. Zaščita s pravimi negovalnimi izdelki pa pomaga ohranjati njeno optimalno pH-vrednost. Koža, ki je preveč alkalna, je suha, občutljiva in nagnjena k pojavu gub. Kisla koža je pogosto rdeča in razdražena. Vzpostavljanje in ohranjanje pH-ravnovesja je odvisno tudi od uporabe kozmetičnih izdelkov, še posebno čistilnih.

Onesnaženost zraka

Onesnaženost zraka kožo prizadene na več načinov. Delci iz zraka se nabirajo na koži in nekateri celo vstopijo v njene globlje plasti ter povzročijo vnetja in hitrejšo razgradnjo kolagena. Vse to privede v prehitro staranje kože in pojav gubic ter pigmentnih madežev. Kožo vsakodnevno dobro očistite, da odmašite pore. Uporabljajte negovalne kozmetične izdelke, ki s svojimi sestavinami, še posebno precejšnjo mero antioksidantov, razstrupljajo kožo.

Infrardeči žarki

Sončna svetloba je sestavljena iz vidne, ultravijolične (UV) in infrardeče (IR) svetlobe. Večina izdelkov za zaščito kože pred sončnimi žarki ščiti našo kožo pred žarki UVA in UVB, a mnogi proizvajalci žal še vedno pozabljajo na žarke IR. Infrardeči žarki so dokazano škodljivi, saj poškodujejo kožo in kolagen ter tako povzročajo poslabšanje njene elastičnosti. Ko izbirate izdelke za zaščito pred soncem (da, tudi pozimi jih potrebujete!), se odločite za tiste, ki nudijo širok spekter zaščite pred soncem.

Vnetja

Probiotiki ne naredijo le čudežev v vašem prebavnem sistemu, temveč so dobri tudi za vašo kožo. Odlični so za nego aknaste kože in tiste z rosaceo, najdemo pa jih v naravnih sestavinah in hrani, kot so jogurti, kombuča in kefir – danes pa tudi že v izdelkih za nego kože. Te zdrave bakterije v kozmetičnih izdelkih se borijo proti škodljivim in odlično očistijo kožo ter zmanjšajo rdečico in izsušenost.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji