Domov 3 znaki pomanjkanja vitamina D na koži

3 znaki pomanjkanja vitamina D na koži

Pomanjkanj tega vitamina je eden najpomembnejših vzrokov za simptome depresije, pridobivanje teže in splošno utrujenost, močno pa vpliva tudi na stanje kože.

Vitamin D je eden najpomembnejših, saj ima vpliv na delovanje celega telesa. Njegovo pomanjkanje je tudi eden najpomembnejših vzrokov za pojav simptomov depresije, pridobivanje teže, izčrpanost in splošno utrujenost, bolečine v kosteh in sklepih, težave s sladkorjem v krvi in nihanja razpoloženja ter razdražljivost. Velik je tudi vpliv pomanjkanja tega vitamina na kožo. Tu je nekaj simptomov, ki se pojavijo na koži, če vam primanjkuje vitamina D v telesu:

1. Pusta polt: za kožo je izjemnega pomena, da je preskrbljena s celim spektrom vitaminov in mineralov, saj le tako ostane napeta in sijoča. Če se vam zdi, da je vaša polt pusta, ji morda niste zagotovili dovolj izpostavljanja soncu v zimskem času ali pa ji niste zagotovili dovolj vitamina D v obliki prehranskega dopolnila.

2. Gubice: glede na dognanja spletne strani SkinVision (nizozemski program, ki se bori proti zmanjšanju obolenj s kožnim rakom) je vitamin D tisti, ki se učinkovito bori proti drobnim linijam in gubam – predvsem zato, ker deluje kot antioksidant. S slednjimi se telo bori proti prostim radikalom, ki so pogost vzrok za nastanek gub in starostnega upadanja volumna kože. Ko nam primanjkuje vitamina D, so smejalne gubice bolj vidne in globlje. Učinkovita pomoč so lahko serumi z dodanim vitaminom D in jemanje prehranskega dopolnila. Seveda se proti gubicam ne morete boriti tako, da se še bolj izpostavljate soncu brez zaščitnega faktorja – UVA- in UVB-žarki namreč dokazano povzročajo staranje kože in pojav gub.

3. Povzroča potenje: zaradi pomanjkanja vitamina D se lahko koža bolj znoji, kar pa je lahko prvi znak, da je absorpcija vitamina D prenizka. Znojenje lahko povzroči izsušenost in občutljivost kože, zato je nujno, da preverite ravni tega vitamina v svoji krvi in začnete jemati prehransko dopolnilo, če se izkaže, da je to potrebno.

Fotografija: Bigstock

Preberite tudi

Komentarji