Domov Zmanjšajte odpadke v kuhinji

Zmanjšajte odpadke v kuhinji

Še niste pripravljeni na življenje popolnoma brez odpadkov? Veliko lahko za okolje storite že z drobnimi spremembami pri nakupovanju in shranjevanju živil.

Enostavne spremembe

Papirnate brisače naj ne bodo na dosegu roke

Pospravite jih v omaro in jih uporabite le v primeru, da morate počistiti velik polit madež. Če jih boste imeli na očeh, jih boste uporabljali za vsako malenkost. Poleg tega kupite takšne, ki niso beljene in so po možnosti reciklirane.

Izogibajte se pakirani hrani

Tretjino smeti v gospodinjstvu sestavlja embalaža, večji del le-te pa je od hrane. Odpravite se do postrežnih pultov z mesom, klobasami, siri in kruhom (kruh doma hranite v škatli za kruh, da bo ostal svež). Tako boste kupili bolj sveže izdelke, prav tako pa ti ne bodo zapakirani v več plastičnih ovojev. Nikar pa ne pozabite v torbico vedno pospraviti vrečke za večkratno uporabo – mi obožujemo platnene!

Ne uporabljajte čaja v filter vrečkah

Kupite pravi (raztresen) čaj in za serviranje uporabite kovinsko kroglico za čaj. Po uporabi čajne lističe preprosto zavržete med biološke odpadke brez dodatnih odpadkov.

Cilji za bolj zeleno življenje

Platneni prtički namesto papirnatih serviet

Zagotovo smo že vsi bili priča pretirani uporabi papirnatih serviet, da ne omenjamo uporabe novih, kljub temu da je bila prejšnja še povsem uporabna. Tako nastane ogromno nepotrebnih odpadkov. Izkušnje kažejo, da ljudje pokažejo veliko več spoštovanja do platnenih prtičkov. Za domačo uporabo lahko vsakemu članu določite barvo prtička in ga le-ta uporabi nekajkrat preden roma v košaro z umazanim perilom.

Nakupovalni pripomočki

Za nakupovanje z manj odpadki se je treba vnaprej pripraviti. Upoštevajte, da boste za tedenski nakup potrebovali nekaj platnenih vreč (različnih velikosti). Eno potrebujete za sadje, eno za zelenjavo itd. Če oreščke in žita kupujete na kilograme, upoštevajte tudi to. Zelo priročne so steklene posode, v katerih jih nato studi hranite. Te lahko uporabite tudi za nakup svežih sirov.

Zaobljuba proti naročanju hrane na dom

Ko se papir ali karton enkrat sreča z maščobo, ga ne moremo več reciklirati. Enako je z embalažami začimb in plastičnim priborom. Vsak vikend si vzemite nekaj časa in pripravite jedi, ki jih lahko v steklenih posodah nekaj dni hranite v hladilniku ali zamrznete. Te nato samo pogrejete in imate poceni (in okolju prijazno) kosilo.

Poleg tega osebe, ki večino svojih obrokov pripravijo same, zaužijejo manj sladkorja in trans maščob kot tisti, ki jedo zunaj ali hitro pripravljeno hrano.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji