background image

Ustvarite živalim prijazen dom


Kljub temu, da jih imate radi in lepo skrbite za njih, vaši hišni ljubljenčki v vašem domu morda niso varni. Na njih lahko namreč prežijo številne nepričakovane nevarnosti.

Varnost psa

Nevarnost zadušitve

Enako kot majhni otroci, so tudi psi v veliki nevarnosti za zadušitev. Psi se bolj pogosto grizejo stvari kot otroci in so še manj izbirčni pri tem, kaj gre v njihov gobček. Bodite pozorni na majhne plastične delce ter dele igrač, ki bi jih pes lahko pogoltnil in se z njimi zadušil.

Pospravite zdravila

Medtem ko ima večina zdravil in prehranskih dopolnil zapiranje prilagojeno varnosti otrok, ta proti žvečenju niso učinkovita. In večina teh izdelkov je v plastičnih posodicah ali omotih, ki jih psi z lahkoto pregriznejo in se z vsebino zastrupijo. Zato zdravila (pa tudi čistila) vedno pospravite na psom nedostopno mesto.

Živalim prijazna čistila

Ko imate v hiši ali stanovanju žival, se običajno poveča tudi pogostost čiščenja, a biti morate pozorni na čistila, ki jih uporabljate, saj je veliko čistil za pse strupenih. Psi imajo zelo občutljive nosove in jih lahko svež cvetlični vonj, ki nam zelo diši, moti. Če uporabljate čistila na bazi amoniaka, jih pes lahko zamenja za urin in prične označevati svoj teritorij. Izberite raje nežen izdelek brez dražečih sestavin in eteričnih olj.

Pasje ležišče

Se tudi vaš kuža zmrduje nad sveže opranim ležiščem in se nekaj časa vede, kot da ni njegovo? Manjka mu namreč dobro poznan vonj. Namesto, da bi vedno znova prali njegovo posteljico, jo raje pogrnite z brisačo ali prevleko in po potrebi (ne prepogosto) z nežnim detergentom ali le s sodo operite le to. Tako bo na postelji še vedno ostalo nekaj znanega 'pasjega' vonja.

Varnost mačke

Nevarne rastline

Če je vaše stanovanje polno lončnic in šopkov, je to lahko zelo nevarno za vašo mačko. Notranje rastline so ena največjih nevarnosti za mačko, saj jih je veliko, tudi večina zelo priljubljenih ločnic, za mačke strupenih. Mačke rade grizljajo liste in se z njimi igrajo in pogosto so ti zanje zelo nevarni (lilije na primer so zelo strupene). Če imate v stanovanju rastline, ki so lahko vaši mački nevarne, o nevarnosti se lahko posvetujete tudi z veterinarjem, jih umaknite na mačkam nedostopna mesta, še bolje v prostor, kamor mačka nima dostopa, ter mački pogosto za zobanje ponudite mačjo travo.

Čisto stranišče

Vedno čisto mačje stranišče je ključno za zdravje vaše mačke, saj se v njem nabirajo bakterije, ki lahko povzročijo različne bolezni (na primer toksoplazmozo) ter seveda neprijeten vonj. Mačje stranišče vsaj enkrat do dvakrat dnevno očistite tako, da odstranite kepe mačjih 'pridelkov' ter po potrebi dosujte posip. V celoti ga menjajte na 3-4 tedne oz. glede na navodila proizvajalca. Izogibajte se uporabi agresivnih čistil za čiščenje stranišča, tudi če je na embalaži navedeno, da je čistilo živalim prijazno. Raje redno umijte stranišče z vročo vodo in sodo.

Zaščitite okna in balkone

Nikoli ne odpirajte oken v sobi, v katero ima dostop mačka, če okno ni zaščiteno z mrežo. Tudi okno odprto na kip (nagib) je lahko mačkam nevarno – številne mačke se pri poskusu 'pobega' na drugo stran, bodisi iz radovednosti ali v lovu za žuželkami, ptiči, v vmesnem prostoru zagozdijo in resno poškodujejo ali celo umrejo. Kljub številnim opozorilo strokovnjakov, so zelo pogosti tudi padci z balkona, ki se pogosto končajo s smrtjo mačke, ohromelim zadnjim delom ali zlomljenimi tačkami. Če želite varno zračiti stanovanje, mačko ta čas zaprite v ločen prostor, za popolno brezskrbnost pa lahko na okna in balkon namestite kovinske mreže (komarniki ne zadoščajo), ki mački preprečujejo, da bi v afektu skočila skozi okno ali preko balkona.

Fotografija: Depositphotos

Preberite tudi


Komentarji