Domov Uredite svoj dom za življenje brez stresa

Uredite svoj dom za življenje brez stresa

Ljudje z visokimi ravnmi stresnega hormona kortizola v krvi imajo slabši spomin in sposobnost razmišljanja.

Če se vam zdi, da nikakor ne morete jasno razmišljati, ko ste v veliki gneči in vas 'preganja' množica opravil, za vas zagotovo ne bo nobeno presenečenje dejstvo, da imajo ljudje z visokimi ravnmi stresnega hormona kortizola v krvi slabši spomin in sposobnost razmišljanja. Raziskava, ki je bila objavljena v strokovni reviji Neurology, je zajemala več kot 2000 ljudi povprečne starosti 49 let. Preiskovali so njihov spomin, abstraktno razmišljanje, vizualno dojemanje in sposobnost koncentracije. V primerjavi s tistimi z povprečnimi ravnmi kortizola so tisti z višjimi ravnmi imeli slabše rezultate pri kognitivnih testih. Pri ženskah – moških ne – pa so bile višje ravni kortizola povezane tudi z zmanjšanjem volumna možganov.
Stres boste učinkovito odgnali že, če boste poskrbeli za urejen in prijeten dom. Še posebno spalnico, v kateri si s spancem vsakodnevno nabirate energijo za nove izzive, uredite v le svojo oazo počitka in sprostitve. Več nasvetov za čudovito spalnico, preveri spodaj ...

Ne bojte se barv!
So vaše prijateljice, saj izredno vplivajo na počutje. V odtenkih vijolične, ki se izvrstno podajo nežno rožnati in sivi, boste ustvarili elegantno urejeno spalnico, ki bo zagotovo postala vaš najljubši prostor pod soncem.

Postanite umetnik
Dekoracije ni težko ustvariti, le nekaj žilice in dobrih trikov morate poznati. Na stene te spalnice smo obesili platna (za nizko ceno jih dobite v trgovini Kik), ki smo jih prelepili z ostanki tapet oziroma smo s spenjačem nanje pripeli zanimivo vzorčasto blago.

Sanje v črno-belem
To je pravi prostor za vse, ki obožujejo naravno, mehko in pomirjujoče. Temno sivo steno krasi izredno modem makrame, s stropa pa visita dve svetilki s senčnikoma iz protja, ki nadomeščata nočni svetilki. Postelja je snežno bela, nedolžna, a že na pogled tako mehka in udobna, da bi ta trenutek legli k počitku. Zelene rastline v proste vdahnejo življenje in kisik.

Nedolžno otroštvo
Bela nikoli ne bo šla iz mode, to drži kot pribito. V tej sobici, ki bi jo v trenutku zagotovo posvojil vsak otrok, pa snežno belino razbijejo preprosti kosi pohištva in dodatkov, ki so navdih našli v skandinavskem slogu ureditve. Minimalistično, a obenem tako pestro in navdihujoče.

Ko zmanjka navdiha ...
Kolikokrat ste se našli v dilemi, kako okrasiti stene v svojem domu, pa ste nazadnje kot izhod iz sile posegli po generičnih potiskih in slikah iz veleblagovnic? Tu vam ponujamo čudovito idejo – golo steno nad posteljo okrasite z naključno nameščenimi kratkimi lesenimi poličkami, na katere udobno namestite majhne lončnice in ljube okrasne elemente. Najboljše pri tem triku pa je, da dekoracijo poljubno razporejate in spreminjate z novimi kosi ter tako vsak teden (ali sezono) ustvarite povsem nov prostor.

En stol lahko naredi čudež
Čudovita velika spalnica nudi obilico prostora za nameščanje pohištva in dekoracije, a če nimamo v glavi pravega sloga, lahko prostor postane prenatrpan, neurejen in kar nekako neprijeten. Tu so elementi kljub različnim vzorcem (taburet, preproga, geometrijske slike nad posteljo) odlično skombinirani, da ne delujejo zmedeno. Umirjeno barvno paleto, ki jo sestavljata predvsem barva lesa in temno siva, pa razbije živahen rumen naslanjač.

Fotografije: Bigstock

Preberite tudi

Komentarji