Domov Spremenite dom v dišečo oazo

Spremenite dom v dišečo oazo

Tudi najbolj čista hiša ima lahko neprijeten vonj. In kako preprečiti nadležne vonjave in dom spremeniti v dišečo oazo?

Upoštevajte naslednje nasvete, če želite dišeče stanovanje.

Praznite koše za smeti

Pomislite – kaj vse ste odvrgli vanj? Če so odpadki na sobni temperaturi, so slabe vonjave neizbežne. Zamenjajte koš za manjšega in se navadite, da vrečo s smetmi odnašate vsak dan v za to namenjen smetnjak. Smrdljiv vonj povzročajo predvsem organski kuhinjski odpadki, zato jih zbirajte v posebni posodi ali razgradljivi vrečki ter jih po potrebi odnesite v zbiralnik večkrat na dan (to je še posebno poleti zelo priporočljivo).

Rešite se koša za plenice

Premislite! Tudi ko je prazna, diši izredno neprijetno. Bolj enostavno je, da plenice odvržete v koš, ki ga hranite v kuhinji, saj ga boste praznili enkrat dnevno. Če imate poseben koš za plenice, boste potrebovali nekaj dni, da ga napolnite, v tem času pa se znajo razviti grozni vonji.

Preprečite neprijetne vonje, še preden se pojavijo

Vse, kar se strese po tleh, počistite takoj, ko lahko. Obrišite WC školjko vsak večer pred odhodom v posteljo. Zvečer, po zadnjem obroku, spraznite kuhinjski koš za smeti z organskimi odpadki, tudi če ni poln. Hrana v tem košu bo naslednji dan že začela oddajati neprijeten vonj.
Uporabljajte napo, ko kuhate. To je še posebno priporočljivo, če pripravljate ribe, kuhate zelje ali cvrete.

Redno čistite pečico

Če iz pečice zasmrdi, ko jo segrejete, je čas, da jo očistite. Morda je med zadnjo peko kaj padlo na dno ali pa je kapnilo olje, ko ste hrano potiskali v pečico. Če ostanki ostanejo na dnu, bodo smrdeli vsakič, ko boste prižgali pečico, vonja pa se lahko naleze tudi hrana. Ostanki se močno zapečejo in strdijo, zato jih boste vedno težje očistili. Pečico je dobro čistiti vsaj štirikrat letno oziroma odvisno od tega, kako pogosto jo uporabljate.

Odprite okna

Če vremenski pogoji dopuščajo, je odpiranje oken najbolj enostaven način, da dom v trenutku sveže zadiši. Pustite vsaj pol ure in odprite še kakšna vrata, da zrak kroži. Slabi vonji bodo hitro našli pot iz hiše, še preden se bodo začeli kopičiti. Zelo pomembno je, da prostore zračimo vsakič, ko imamo priložnost. Zrak v notranjih prostorih je slab, pa čeprav se nam morda ne zdi, primanjkuje mu kisika in zaradi tega se lahko počutimo slabo in smo utrujeni.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji