Domov Rešite se navlake v 30 dneh

Rešite se navlake v 30 dneh

To so sveže ideje, ki vas bodo navdihnile, da boste enkrat za vselej uredili, pospravili in organizirali prav vse prostore v svojem domu – brez stresa in utrujenosti!

Začnimo v dnevni sobi

Varčno s pohištvom

Tudi če je dnevna soba resnično ogromna, bo v primeru, da vanjo umestite preveč pohištva, videti kot natlačena trgovina s poceni robo. Držite se osnov: en kavč, knjižna polica, udoben naslanjač, mizica, omara za televizor. Pohištvo razporedite tako, da se boste med posameznimi kosi enostavno premikali.

Zrušite goro časopisov

Bodite neusmiljeni – shranite le po dva zadnja izvoda revij in časopisov. Iz ostalih izrežite zanimive članke in jih shranite v mapo. Če se nekaterim izdajam res ne morete odreči, jih shranite v lepe škatle in potisnite pod posteljo.

Naj se sveti

Klubska mizica naj ima svetlečo površino, lahko tudi stekleno in jo vzdržujte čisto. Najboljše mizice so tiste, ki imajo zaprte predale ali police, saj tako kramo skrijemo pred svetom. Ali tiste, ki predalov in polic sploh nimajo.

Drobnarije na kup

Okrasne vazice, svečnike, majhne dekorativne elemente postavite na pladenj. Tako boste vse skupaj hitreje in bolj enostavno umaknili, ko boste dobili obisk.

Daljince v red

Imate več daljinskih upravljalnikov, ki jih neprestano iščete po celi sobi? Poiščite jim mesto v lepi dekorativni skledi in vse člane obvestite o tem, kje je zdaj njihov dom.

Uskladite vzglavnike

Držite se načela: tri komplementarne barve in vzorci na kupu. Ena barva naj prevladuje, ostale naj bodo z njo usklajene. Vzglavnikov je lahko več, a nikar ne pretiravajte.

Organizacija doma: dnevna soba

Shranjevanje

Povečajte prostor za shranjevanje z okrasnimi škatlami s pokrovi na policah in sedežnimi garniturami, ki imajo predale.

Organizirana tla

Odločite se za eno, lahko bolj vpadljivo preprogo, in ne za več njih, saj lahko ustvarite pravi navidezni nered. Motiv in barve preproge uskladite z okrasnimi elementi: blazinami in zavesami.

Življenje neke police

Tudi največji knjižni molj lahko svoje male (ali velike) zaklade enostavno uredi z nekaj preprostimi triki.

Pravilo treh

Omejite številko predmetov, ki niso knjige, na največ tri na polico. Oblika in velikost teh okrasnih drobnarij ni pomembna, pazite le na barvno tematiko.

Prevetrite knjižnico

Bodite selektivni. Nikar se ne oklepajte prav vsake knjige, ki ste jo kdaj prebrali, temveč ohranite le tiste, ki so se vas res dotaknile in je z njimi povezanih več lepih spominov. Je polica še vedno videti preveč natrpana? Organizirajte tekmovanje med knjigami. Vzemite dve in se vprašajte: 'Če lahko obdržim le eno, katera bi to bila?' (Zapomnite si, da lahko na elektronskem bralniku shranite nešteto knjig, zato naj bodo fizične knjige tu pa tam žrtve čistke.) Cilj je, da je vsaj 10 odstotkov vsake knjižne police prazne.

Ustvarite fokus

Za popestritev knjižne police oblikujte manjšo fotografsko razstavo z okvirji podobnega dizajna in materiala.

Igra igrač

Da bo soba še bolj urejena, shranite otrokove igrače v košare in škatle ter jih umestite na spodnje police. Otrok si bo lahko postregel sam, še bolje pa je, da jih bo sam lahko tudi pospravil.

Kuhinjska modrost

Izkoristite celoten potencial kuhinjskega prostora za učinkovito in prijetno delo.

Posoda na razstavi

Tiste drage ponve in kozice, ki ste si jih res težko privoščili, pokažite vsem, ki vstopijo v kuhinjo. Prihranili boste dragocen prostor za shranjevanje, posoda pa bo vedno na dosegu roke. Na steno nad štedilnikom namestite obešalo, na katerem naj visi posoda in pripomočki.

Urejene pokrovke

Enkrat za vedno pospravite pokrovke, ki ustvarjajo nered v predalih in omarah. Na notranjo stran vrat omare namestite ozko košaro in vanjo odlagajte pokrovke. Ali pa jih hranite v posebnem predalu.

Organizacija doma: kuhinja

Združite

Pospešite kuhanje tako, da pripomočke (kuhalnice, velike žlice, kuhinjske pincete) zložite v visok keramični kozarec in ga umestite poleg štedilnika.

Zreducirajte plastične posode

Zagotovo jih imate trikrat preveč. Ohranite le po dve enake velikosti, število vseh pa omejite na dvanajst.

Pospravite predale

Obdržite le predmete, ki jih redno uporabljate. Ostale umaknite v klet ali veliko omaro na hodniku, kamor nalagate nepotrebno kramo.

Izkoristite vsak kotiček

Pekače zložite po velikosti enega v drugega, vmes pa zložite krpe, prijemalke za vročo posodo in podobno. Tako boste prihranili vsaj en predal v kuhinji. Prostor v omari boste povečali, če boste namestili košare, ki jih obesite na police.

Vstopite nasmejani

Predsobe so običajno do stropa naložene z vrhnjimi oblačili, čevlji in različno kramo (smučarsko opremo, dežniki, palicami za hojo …). Omislite si veliko omaro, najbolje v kleti, če je to mogoče, ali pa kar v predsobi – v tem primeru naj bo vgradna. Vanjo skrijte vse, česar vsakodnevno ne uporabljate.

Pospravite papirje

Organizirajte vsak košček papirja, ki vstopi v hišo, glede na dve načeli. Če papirja ne morete zložiti v mapo (računi, bančni izpiski) ali obesiti na steno (otrokova umetnina iz šole), ga že na vhodu odvrzite v koš za papir. Saj veste, da se bo v drugem primeru še dolgo valjal po hiši.

Poštne smeti Organizacija doma:

Kar 90 odstotkov pošte, ki jo vsakodnevno prejemamo v nabiralnike, sodi naravnost v smeti. Če si radi ogledate reklamne letake, jih odnesite v kuhinjo in zlagajte na kup v škatli. Ko boste utegnili, letake preglejte in shranite le tiste, ki jih boste rabili. Ostale vrzite v koš za papir. Če reklam nočete in se zaradi njih le jezite, na nabiralnik nalepite nalepko APEK, ki sporoča, da ne želite prejemati nenaslovljene pošte. Kupite jo na pošti in stane 0,42 evra.

Premikajoče se škatle

Priskrbite si škatle s kolesci, v katere lahko shranite mape z različnimi dokumenti, revije, časopise … Ker so premične, jih boste zlahka prestavljali iz prostora v prostor.

Ključno za ključe

Na mizico ali polico v predsobi položite manjši pladenj ali skledo, v katero vsakič, ko vstopite v hišo, odložite ključe doma, avtomobila, službene ključe. Tako jih nikoli več ne boste iskali.

Reciklažna postaja

Pod mizico ali v kot predsobe postavite košaro, v katero odlagajte odpadni papir. Ker bo na dosegu roke, ko boste odhajali od doma, boste smeti večkrat odnesli do ekološkega otoka.

Zavzemite kopalnico

Organizacija doma - kopalnica Prenova ni potrebna – sledite le nekaj preprostim trikom za shranjevanje in organizacijo drobnarij, pa bo kopalnica urejena in šik.


Odstranite zdravila

Vroča in pare polna kopalnica resnično ni najboljši prostor za shranjevanje zdravil, zato zanje poiščite novo mesto – na primer v omari v spalnici ali dnevni sobi. Vsekakor pa naj bodo stran od dosega otrok.

Zavrzite plastenke

Za videz urejenosti kupite dozirnike za milo, držalo mila, kozarec za ščetke v enakem dizajnu. Kup različne kozmetike ob robu kadi namreč deluje neurejeno in zmedeno.

Pametne police

Nizke poličke so v kopalnici nujne, da ustvarimo red. Če so zaprte, še toliko bolje, saj se na policah ne bo nabiral prah. Kar puščate na odprtem (ličila, kreme za obraz …), pa shranjujte v okrasne posode s pokrovi.

Okrepite se s predalnikom

Manjši in ožji predalnik vam bo še kako prišel prav. Takšne predalnike dobite precej poceni v različnih diskontnih trgovinah, lahko so tudi plastični, ti bodo tudi lažji za vzdrževanje.

Uredite ličila

Preglejte vsa ličila, ki jim imate naložena po kopalnici. Takoj zavrzite tista, ki jih vsaj pol leta niste odprli, ter vse ostalo, kar tako ali tako ne boste uporabljali. Bodite strogi do sebe.

Vroče naprave

Sušilnik in likalnik za lase lahko shranite tudi v široko kuhinjsko okrasno skledo, ki je odporna na vročino.

Počivajte

Zadnji dan počivajte – saj ste uredili svoj dom in se rešili navlake. Uživajte v sadovih svojega dela!

Fotografije: Profimedia

Preberite tudi

Komentarji