Domov Pripravite vrt na sezono piknikov

Pripravite vrt na sezono piknikov

Kup naših nasvetov – od košnje trate do okrasnih elementov za boljše vzdušje – naj vam bo v pomoč, da se boste v svojem domu počutili najbolje.

Nazaj k osnovam

Spremenite košnjo trate tako, da kosilnico namestite na najvišjo možno višino rezanja, da že ob prvi košnji ne bi poškodovali od zime spočitih rastlin. Potem uporabite namensko gnojilo za travo, ki bo spodbudilo rast in preprečevalo razraščanje mahu in plevelov.

Očistite žar in ga pripravite na novo sezono. Umazanijo odstranite tako, da grobo sol posipate po limoni, ki ste jo narezali na polovice, potem pa z njo dobro zdrgnite rešetko žara. Dobro sperite. Ne pozabite narediti zaloge oglja oziroma plina (odvisno od žara) in zamenjajte vso poškodovano opremo, na primer razpokano plinsko cev.

Uporabite lonce in korita, da v trenutku dodate nekaj osebnosti in barv svojemu vrtu ali terasi. Izbirajte med keramičnimi, galvaniziranimi kovinskimi, kamnitimi ali tistimi iz terakote. Naravni materiali bodo trajali dlje, saj so bolj trpežni, pa še bolj naravi prijazni so. Napolnite jih s primernim substratom ali kompostom in zasadite najljubše rastline. Prečudovit okras bodo geranije, begonije in petunije, ki cvetijo poleti.

Odstranite mah in alge s kamnitih potk, lesenih tal in zunanjega pohištva. Vse, kar potrebujete, je alkoholni kis in trda krtača ali goba. Kis zmešajte z enako količino vode (za trdovratnejšo umazanijo uporabite samo kis), potem pa se lotite drgnjenja in ribanja. Čiščenje bo še lažje, če uporabite visokotlačni čistilnik, ki bo z močnim curkom odplaknil vso umazanijo in nadležne madeže.

Za boljše vzdušje

Dodajte malo čarobnosti svojemu vrtu z zunanjimi svetili. Pravljične svetilke in lanterne ustvarijo sproščeno vzdušje, ko na deželo pade mrak. Za svetila se odločite tako, da bodo sodila v celoten slogovni koncept ureditve vrta in da bodo uporabna.

Ustvarite osrednjo točko – tako boste zunanjemu delu doma dodali nekaj osebnosti. To je lahko vodnjak, zanimiva skulptura, poseben grm in drevo ali pa dekorativni in uporabni element, kot je svetilo.

Pripeljite udobje doma v zunanje prostore tako, da uporabite vrtno pohištvo in dodatke za oblikovanje povsem novega bivalnega kotička. Staro in dotrajano pohištvo prenovite s lojem nove barve ali pa nabavite novo. Za še več udobja ne pozabite na blazine in vzglavnike.

Osvežite leseno pohištvo, ograje in lope. Za čim boljši rezultat, površino dobro očistite, zdrgnite z žičnato krtačo in zgladite z brusnim papirjem ali brusnim strojem. Potem nanesite kakovosten premaz v skladu z navodili proizvajalca.

Preberite tudi

Komentarji