Domov Pomladna osvežitev kuhinje

Pomladna osvežitev kuhinje

Naučite se, kako pospraviti in urediti kuhinjo, da bo varna in zdrava: vse od odpravljanja nevidnih bakterijskih oblog do tega, kako vzdrževati dobro higieno rok.

Kuhinja je srce vsakega doma, a z nekaj običajnimi napakami in slabimi navadami je lahko tudi resnično nevarno območje, kjer se nalagajo in razraščajo bakterije, ki so lahko nevarne za zdravje vas in vaše družine. Mislite, da ste slišali že vse možne nasvete o čiščenju in obvladate prav vse trike? Predlagamo, da kljub temu berete naprej … mikrobi se namreč lahko skrivajo na najbolj nenavadnih mestih. Sestavili smo seznam desetih nujnih opravil, ki vam bodo pomagale vzpostaviti in ohraniti čisto kuhinjo – da bo to eden najvarnejših prostorov v vašem domu!

Opravilo: Čiščenje

Kaj: Kuhinjsko korito
Raziskava pravi: Povprečno kuhinjsko korito vsebuje 100.000-krat več mikrobov kot straniščna školjka. V bistvu, vsaj glede na raziskavo Hygiene Councila, svetovne organizacije, ki osvešča o preventivi in širjenju okužb, naj bi bilo kar 46 odstotkov kuhinjskih korit nezadovoljivo ali zelo površno očiščenih.
Nasvet: Operite stranice in dno korita z dezinfekcijskim ali antibakterijskih sredstvom vsakič, ko zaključite s pomivanjem posode.

Opravilo: Operite

Kaj: Nakupovalne vrečke za večkratno uporabo
Raziskava pravi: Kaže, da prav nihče med nami nikoli ne opere svojih nakupovalnih vrečk iz blaga – in to je slabo. V takšnih vrečkah lahko mrgoli bakterij, med njimi tudi E. coli! Če se med nošenjem polne vreče zgodi, da se prebode, na primer, embalaža svežega mesa in sok steče na tkanino, potem pa še dve uri stoji v avtomobilu, število bakterij naraste kar za desetkrat!
Nasvet: Operite svoje nakupovalne vrečke v pralnem stroju vsaj enkrat tedensko in zmanjšali boste število bakterij za 99,9 odstotka. Prav tako je dobro, da v prihodnje surova živila ločite od ostalih prehrambenih izdelkov in jih polagate v plastične vrečke. Prav tako nakupovalnih vreč ne uporabljajte še za kakšen drug namen, na primer namesto torbice.

Opravilo: Premestite

Kaj: Vroče kozice, ponve in vrče
Raziskava pravi: Kar 75 odstotkov malčkov, nekateri stari tudi le 12 mesecev, lahko dosežejo ali splezajo na kuhinjski pult. Čeprav morda mislite, da vaš otrok ne seže tako visoko, raje ravnajte preventivno. Vroča posoda lahko povzroči resne opekline.
Nasvet: Vroče tekočine in posodo postavite tik ob steni, da jih malčki ne dosežejo. Bodite vedno prisotni v kuhinji, ko je posoda vroča.

Opravilo: Shranite

Kaj: V vodi topne vitamine in prehranska dopolnila
Raziskava pravi: Če puščamo vitamine in dopolnila na kuhinjski polici, se lahko zgodi, da izgubijo svoje učinkovine. Krivec za to je vlažnost in poleti visoka temperatura, ki lahko povzroči utekočinjanje, proces, pri katerem se v vodi topni delci v dopolnilih, kot je vitamin C v šumečih tabletah, raztopijo. To se zgodi, ko zamaški niso trdno priviti. Vse, kar je potrebno, je malo vlage, pa se bodo sestavine raztopile, kar poslabša kakovost in delovanje učinkovin ter skrajša rok uporabe.
Nasvet: Prehranska dopolnila in vitamine hranite v suhem in hladnem prostoru, na primer v hladilniku ali temni shrambi v kleti. Izdelke, ki kažejo znake poškodb (v obliki rjavih pik, napihnjenosti, čudnega vonja), takoj primerno zavrzite.

Opravilo: Postavite v mikrovalovno pečico

Kaj: Kuhinjske gobice
Raziskava pravi: 90 odstotkov gobic vsebuje bakterije, ki lahko povzročijo bolezni. Če z isto gobico pomivate posodo in brišete pulte in jedilno mizo, to pomeni, da raznašate mikrobe – med njimi je lahko tudi E. coli.
Nasvet: Pomivalne gobice redno zamenjujte z novimi. Včasih pa tudi to ne koristi, saj se bakterije lahko pojavijo tudi v gospodinjstvih, kjer vsak teden uporabljajo drugo gobico. Dobra rešitev je 'prekuhavanje' kuhinjskih krp in gobic v mikrovalovni pečici (2 minuti na polni moči), ki uniči kar 99,90 odstotkov bakterij. Pazite le, da tako ne segrevate gobic, ki imajo kovinske dele ali so izdelane iz žice. Gobice naj bodo mokre, pazite pa tudi, ko jih jemljete iz pečice, saj se lahko opečete.

Opravilo: Pravilna priprava

Kaj: Surovo meso
Raziskava pravi: Spiranje surovega mesa ali rib pod tekočo vodo povzroči, da se voda razprši po kuhinjski površini – skupaj z bakterijami, ki lahko povzročijo zastrupitve s hrano. Raziskava britanske agencije za varno hrano je pokazala, da ko se surovo meso spira, bakterije odpotujejo kar 90 centimetrov v okolico korita.
Nasvet: Vedno natančno operite in osušite rezalne deske in ves pribor, ki ga uporabljate med pripravo mesa, še preden se lotite drugega kuharskega opravila. Več kot polovica nas namreč tega ne stori, tako so pokazale raziskave. Dobra ideja je tudi, da imate ločene deske za različna živila – za meso rdečo desko, za zelenjavo zeleno, za sadje belo …

Opravilo: Osušite

Kaj: Svoje roke
Raziskava pravi: Na vaših rokah je manj bakterij, ko jih umijete, nekaj pa jih kljub temu ostane. Če roke pustite vlažne, je večja verjetnost, da boste bakterije prenesli na druge površine. Dobra higiena rok mora vključevati dobro sušenje rok po umivanju.
Nasvet: Uporabljajte kuhinjske papirnate brisače, saj te popijejo prav vso odvečno vlago in so veliko bolj higienične kot brisače ali kuhinjske krpe.

Fotografija: BigStock

Preberite tudi

Komentarji